En norsk räddningsbåt på Medelhavet. Arkivbild.
En norsk räddningsbåt på Medelhavet. Arkivbild.

Minst 239 människor på flykt har omkommit i två nya fartygsolyckor på Medelhavet. FN:s flyktingorgan UNHCR kallar de återkommande förlisningarna "en fullständig katastrof".

Uppgifterna om dödsoffren har bekräftats av två överlevare som förts i land på den italienska ön Lampedusa, säger UNHCR:s talesperson Carlotta Sami till Reuters.

Den ena olyckan skedde bara några timmar efter det att båten hade lämnat den libyska kusten. Enligt uppgifter från de 29 människor som räddats ur vattnet fanns det omkring 140 människor ombord på båten.

– Siffrorna är inte helt klara. Men det fanns sex barn och 20 kvinnor på båten, varav några ska ha varit gravida. Jag vet inte hur många av dem som fanns bland överlevarna, säger UNHCR:s talesperson Adrian Edwards till TT.

– Överlevarnas tillstånd var dåligt och de behandlas nu på sjukhus.

Uppblåsbara gummibåtar

På den andra båt som förlist fanns enligt UNHCR:s uppgifter närmare 130 människor ombord.

– I båda fallen verkar det ha handlat om uppblåsbara, bräckliga gummibåtar, säger Adrian Edwards.

Efter de nya allvarliga olyckorna stiger den totala siffran över antalet drunknade migranter och flyktingar på Medelhavet i år till 4 220, enligt UNHCR. Det innebär att det, med två månader kvar av året, redan är fler än förra året som omkommit.

"Fullständig katastrof"

– Det är verkligen en fullständig katastrof att vi ser så mycket förlorade liv på Medelhavet det här året, trots försök att förbättra sök- och räddningsinsatserna, säger Adrian Edwards.

Katastrofen visar på behovet av att fortsätta fokusera på att rädda så många liv som möjligt, och motverka den smugglarverksamhet som skickar iväg människor i överfulla och sjöodugliga båtar, tillägger Edwards.

Vill se säkra asylvägar

Samtidigt förespråkar UNHCR upprättandet av lagliga och säkra vägar till asyl för flyktingar – exempelvis så kallade humanitära visum – som söker skydd från krig eller förföljelser.

– Det måste till så att åtminstone några av de mest sårbara, som inte har några möjligheter att återvända (till sina hemländer) utan att sätta sina liv på spel, kan räddas.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset