Den dömde 24-åringen under rättegången.
Den dömde 24-åringen under rättegången.

Den 24-årige mannen som misstänkts för dubbelmordet på ett par i Mantorp utanför Linköping döms till livstids fängelse.

24-åringen har hela tiden nekat till att ha mördat paret men medgett att han tagit parets kontokort. Han erkänner också att han har varit i huset men menar att han hade sällskap av två andra män. Han säger att han lämnade platsen innan offren skadades. Tingsrätten går däremot på åklagarens linje och dömer den 24-årige småbarnspappan till livstids fängelse.

LÄS MER: Ska ha bundit och dödat äldre par – nu åtalas 24-årige småbarnspappan

I mars meddelade tingsrätten att de anser att den 24-årige mannen är skyldig till mordet. Innan dagens dom har han genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visade att mannen varken vid tillfället för brottet eller nu har en allvarlig psykisk störning.

Det var den 12 juni förra året som det äldre paret hittades mördade i sin villa i Mantorp i Östergötland. Tre månader efter mordet greps 24-åringen.

Bevisningen har bland annat bestått av dna som hittats på brottsplatsen och att 24-åringen köpt samma typ av tejp som hittades i anslutning till offren.

 

LÄS MER: Man anhållen för dubbelmord i Mantorp

Detta har hänt

12 juni: Det äldre paret hittas fastbundna och ihjälslagna i sitt hem.

13 juni: En man och en kvinna tas in på förhör av polis, men släpps senare samma dag utan misstanke om brott.

15 juni: En brödratrio grips i Vrigstad söder om Jönköping, misstänkta för förberedelse till rån. Enligt Aftonbladet undersöker polis nu kopplingar till mordet i Mantorp, men det spåret släpps senare.

28 juni: Corren rapporterar att två personer från Mantorp anhålls av polisen, skäligen misstänkta för mord (den lägre misstankegraden). De släpps dock två dagar senare.

Sommaren: Polisen håller över 800 förhör och topsar 250 personer i jakt på DNA som kan kopplas till brottsplatsen, men gör inga nya gripanden.

7 september: Polisen berättar att de gjort framsteg i utredningen då de hittat DNA-spår på den tejp som använts vid rånmordet. Genom att ta reda på vart tejpen sålts riktar man nu in sig på de 13 personer som köpt tejpen.

15 september: En man grips av polis i ett radhusområde i Mullsjö i Västergötland, misstänkt för inblandning mordet.

18 september: Mannen, en 24 -årig småbarnspappa, häktas på sannolika skäl (den högre misstankegraden) misstänkt för mord.

Hösten: Polisen berättar att DNA från mordplatsen kan knytas till den häktade 24-åringen. Den misstänkte nekar dock till brott.

13 februari: Åtal väcks i Linköpings tingsrätt.

8 mars: tingsrätten anser 24-åringen som skyldig till mordet. Han sak nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Källa: Metro, TT, Corren, Aftonbladet, SVT, Expressen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om dom brott mord