Nintendo Switch, den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja, mynt och sedlar blev ogiltiga, USA:s största skjutning i Las Vegas, världens sista människa som levde på 1800-talet avled, #metoo, NMR demonstrerade i Göteborg och Sverige skakades av ett terrordåd. Foto: Alamy/TT.
Nintendo Switch, den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja, mynt och sedlar blev ogiltiga, USA:s största skjutning i Las Vegas, världens sista människa som levde på 1800-talet avled, #metoo, NMR demonstrerade i Göteborg och Sverige skakades av ett terrordåd. Foto: Alamy/TT.

De väckte känslor, påverkade oss och vissa av dem förändrade rentav världen och vår syn på den. Metro har samlat ett urval av alla stora och lite mindre händelser som präglat året 2017 och vår nyhetsbevakning.

1. Sverige blev 10 miljoner invånare

2017 var året när Sverige i januari nådde 10 miljoner invånare. Enligt SCB:s uträkningar kommer vi nu bli 11 miljoner redan 2026.

2. Donald Trump blev USA:s president

I januari ersatte han Barack Obama. Bland det första Trump gjorde var att skriva under en presidentorder där medborgare från sju länder skulle stoppas från att resa in i USA.

3. Brexit

Den brittiska regeringen begärde i mars utträde ur Europeiska unionen efter folkomröstningen sommaren 2016.

4. Nintendo Switch

Nintendo släppte i mars sin nya spelkonsol till glädje för alla spelälskare. Innan månaden var slut hade den sålt i två miljoner exemplar.

5. Mänskligt band till 1800-talet klipptes

Den sista människan som var född på 1800-talet, 117-åriga Emma Morano i Italien, dog i april.

6. Terrordådet på Drottninggatan

På eftermiddagen 7 april började den 39-årige uzbeken Rakhmat Akilov meja ner människor med en lastbil på Drottninggatan i Stockholm. Fem människor dog och omkring 15 skadades. Terrordådet var det värsta i sitt slag på svensk mark.

7. Upprepade terrordåd i Europa och världen

Terrordåden skedde bland annat vid Ariana Grandes konsert i Manchester 22 maj, London Bridge i London 3 juni och boulevarden La Rambla i Barcelona 17 augusti.

LÄS MER: Tv-serierna du inte får missa 2018

8. Myntbyte

1-kronan, 2-kronan och 5-kronan blev ogiltiga efter 30 juni 2017 tillsammans med de gamla 100- samt 500-kronorssedlarna.

9. Emmanuel Macron blev Frankrikes president

39-åringen skapade sin egen rörelse ”En Marche”, sopade mattan med motståndaren Marine Le Pen och blev i juni 2017 Frankrikes nya president.

10. IT-skandalen på Transportstyrelsen

Inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson tvingas i juli lämna regeringen efter granskningen om att känsliga uppgifter från Transportstyrelsen hanterats utomlands.

11. Dom i Arbogamålet

Ett av årets mest uppmärksammade rättsfall var sommarstugemordet i Arboga där Johanna Möller, 42 och Mohammad Rajabi, 19, i augusti dömdes till fängelse i tingsrätten.

12. Anna Kinberg Batra avgick

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra lämnade sin post och ersattes senare av Ulf Kristersson.

13. Orkanerna Irma och Harvey

Orkanerna som drog in under augusti och september orsakade stor förödelse. Harvey drabbade USA och framförallt Texas och skördade 77 liv. Irma drog in över öar i Karibien och Floridas fastland och skördade 134 liv.

14. Little Rocket man

Så kallade Donald Trump Nordkoreas president Kim Jong-Un i september på Twitter efter att konflikten mellan länderna trappades upp och Nordkorea genomfört provsprängningar.

15. Fittjavåldtäkten

Efter Metros avslöjanden om stora brister i polisens utredning under september blev senare de friande domarna i fallet med den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja ett stort samtalsämne.

16. Rich meet beautiful

Den nya dejtningsajten där äldre, rika ”sugardaddys” kan träffa yngre ”sugarbabies” blev omdiskuterad och polisanmäld. I Metros granskning i september såg vi att kvinnor lockades med diamanter och champagne, men att sajten även användes för rena sexköp.

17. Nazisterna under bokmässan

Nationella motståndsrörelsens demonstrationståg blev ett misslyckande. Det slutade med att NMR i slutet av september endast gick en kort bit mellan två ICA-butiker under Bokmässan i Göteborg.

LÄS MER: Bästa ljudböckerna 2017

18. Mörkret över Stockholm

En tisdagsmorgon i oktober var det ovanligt mörk i bland annat Stockholm, vilket förbryllade många.

19. Terrorgruppen IS pressades tillbaka 

Bland annat befriades huvudfästet ar-Raqquah i oktober av de Syriska demokratiska styrkorna i oktober.

20. #metoo

Hashtaggen och vittnesmålen i dess spår spreds över världen i en rörelse av historiska mått som startade i oktober med att Hollywoodproducenten Harvey Weinstein anklagades för sexuella övergrepp.

21. Bopriserna föll

Efter en mångårig uppgång av bostadspriserna såg vi nu en stagnering och en dipp, speciellt i storstadsregionerna, under hösten och vintern 2017.

22. Kataloniens utropade självständighet

Katalonien utropade sig självständigt från Spanien efter en folkomröstning i oktober, något som senare ledde till nyval och en stor kris i Spanien.

23. Masskjutningen i Las Vegas

Det värsta skottdramat i modern tid. Den 64-årige Stephen C. Paddock i oktober öppnade eld från sitt hotellrum i Las Vegas mot festivalpubliken 32 våningar nedanför. Minst 58 människor dog och 500 skadades.

24. Den vita älgen räddades 

Älgen i Gunnarskog i Värmland blev världskändis efter en sociala medier-film. När beskedet kom i november om att älgen skulle skjutas växte protesterna. Men polisen avblåste skyddsjakten.

LÄS MER: Bästa högtalarna 2017

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset