24 vargar i fyra län får skjutas i vinterns licensjakt, enligt beslut från länsstyrelserna. Arkivbild.
24 vargar i fyra län får skjutas i vinterns licensjakt, enligt beslut från länsstyrelserna. Arkivbild.

24 vargar i fyra län får skjutas i vinterns licensjakt, enligt beslut av länsstyrelserna. Inför senaste vintern togs beslut om jakt på 46 vargar, men då blev jakten inställd i flera län efter överklaganden.

Två veckor före jaktstarten i vintras meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att länsstyrelsernas jaktbeslut måste kunna överklagas till domstol, vilket inte var tänkt i den tidigare vargpolitiken. Efter det kunde jakten bara genomföras som planerat i två av fem län, Dalarna och Gävleborg.

Nu råder en ny jaktordning, som regeringen tog beslut om i februari. Målet är att alla rättsliga turer ska vara avslutade före den planerade jaktstarten strax efter nyår.

Därför kommer länsstyrelsernas beslut redan nu, inte i november som i fjol. Dessutom ska alla överklaganden behandlas av en enda förvaltningsrätt, den i Luleå, i stället för av en rad olika.

Trots att länsstyrelsens beslut kommer tidigare anses de nu vara bättre underbyggda.

– Vi hänvisar till mera forskning och har gjort undersökningar, säger David Höök, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Örebro.

Länsstyrelsen kan också avbryta jakten i förtid.

Jaktbesluten gäller sex vargar vardera i Gävleborg, Dalarna, Värmland samt ett gränsområde mellan Värmland och Örebro län.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset