Nyheter Världen

2 400 räddade i dramatisk insats

Det norska fartyget Siem Pilot var med i en dramatisk räddningsaktion utanför Libyen. Arkivbild.
Det norska fartyget Siem Pilot var med i en dramatisk räddningsaktion utanför Libyen. Arkivbild.

Norska Siem Pilot och ett annat fartyg har plockat upp runt 2 400 människor i en dramatisk räddningsaktion i Medelhavet, uppger den italienska kustbevakningen. Minst 14 personer har hittats döda ur vattnet.

Under 24 kaotiska timmar hade besättningen på Siem Pilot och fartyget Okyroe fullt upp med panikslagna migranter.

– Jag har aldrig upplevt en sådan här räddningsaktion. Vi skulle föra 1 000 migranter från (oljetankern) Okyroe till Siem Pilot när gummibåtar plötsligt, i mörkret, dök upp. Det såg hopplöst ut, säger Pål Erik Teigen, polischef vid räddningsaktionen.

Migranter på gummibåtarna försökte desperat nå Siem Pilot, som var överfullt och inte kunde ta fler passagerare.

Försökte simma

Ungefär 25 personer kastade sig i vattnet från gummibåtarna och försökte simma mot Siem Pilot, och tvingade kaptenen att backa bort från platsen för att avskräcka andra från att göra samma sak.

Småbåtar från Siem Pilot drog upp människor från havet och småbåtar och flyttade över dem till tankern för att invänta räddning med ett tillskyndande fartyg, medan Dignity, ett fartyg från MSF (Läkare utan gränser), tog upp döda ur vattnet.

Smugglare inblandade

Teigen och hans besättning är en del av den stora räddningsinsatsen i Medelhavet som syftar till att rädda desperata migranter som försöker nå Europa.

Besättningen blev också tvungen att hantera människosmugglare.

– Det fanns en båt som var väldigt aggressiv hela natten. Vi använde fartygets sökljus för att skrämma bort den men den var fast besluten att försöka hämta de båtar vi hade räddat migranterna från, säger Teigen.

Italiens inrikesdepartement sade i fredags att mer än 146 000 migranter har kommit till landet hittills i år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset