Sju års fängelse för grovt narkotikabrott blev dagsböter efter att domen överklagats till hovrätten.

Den 27-årige mannen frias från misstankarna om att ha hanterat närmare ett kilo heroin. Detta trots att hans fingeravtryck påträffats på paketet. Mannen döms i stället för ringa narkotikabrott för att ha brukat kokain. 

Det var efter ett tips som polisens gatulangningsgrupp började med spaning mot restaurangen i utkanten av centrala Malmö. Man ingrep i samband med en pågående narkotikaöverlåtelse och vid husrannsakan i restaurangens källare hittades drygt 900 gram heroin. Två män, 27 och 39 år, greps och dömdes senare av Malmö tingsrätt till sju år respektive sju år och två månaders fängelse. 

Trettionioåringen, som var den som polisen såg lämna över en mindre mängd heroin till två kända missbrukare, kunde bindas till brott då heroinet han langade hade samma tillverkningssats som det stora partiet. Dessutom påträffades en nyckel till källaren i mannens lägenhet. 27-åringen knöts till narkotikan då hans fingeravtryck påträffats både på tejpen runt paketet och på plastpåsen.

Men hovrätten anser att bevisen inte räcker. Enligt rätten saknas det utredning om omständigheterna som gjort att 27-åringens fingeravtryck hamnat på paketet. Mannen själv har inte lämnat någon förklaring till fingeravtrycken. I 39-åringens fall är det inte utrett om han använt sig av källarnycklarna och den narkotika han överlät kan han ha skaffat på annat sätt än ur paketet i källaren, anser hovrätten. 

Den 39-årige mannen döms dock för langningen och en rad andra brott till nio månaders fängelse.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset