Tumult i Kärrtorp. 
Tumult i Kärrtorp. 

En manifestation mot nynazism blev på söndagen attackerad i Kärrtorps centrum i södra Stockholm. Två civilpersoner knivskars och två polismän skadades när de angreps med stenar. Totalt greps 28 personer greps misstänkta för bland annat våldsamt upplopp.

TT
TT
TT
TT

Den senaste tiden har nynazistiska rörelser klottrat och klistrat upp flygblad i förorten. På söndagen hade nätverket Linje 17 kallat invånarna till en manifestation mot nynazism i Kärrtorps centrum. Mellan 300 och 500 personer deltog i manifestationen som just hade börjat när den attackerades med flaskor och smällare av ett 30-tal personer från nynazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR.

–  De skulle störa och det blev konfrontation direkt. Det utbröt fullt slagsmål, säger Patrik Eriksson, befäl vid policens Länskommunikationscentral, LKC, till Metro.

►LÄS MER: ”Plötsligt smällde det bara till.”

Två personer knivskars och fick föras till sjukhus. Dessutom skadades två polismän i tumultet.

–  Det var ju många helt vanliga medborgare med i manifestationen, till skillnad från andra tillfällen när extrema grupper möts. Många chockades och var skärrade, säger Patrik Eriksson. 

Senare under eftermiddagen hade polisen gripit en stort antal personer.
– 28 personer är gripna för våldsamt upplopp och ytterligare tre peroner har tagits till förhör, berättar Sven-Erik Olsson, presstalesman vid LKC.
Enligt uppgifter från vittnen på plats var det en mycket otäck upplevelse för de som kommit för att delta i manifestationen. Glasflaskor och andra tillhyggen användes i attacken.
 
– Det kastades flaskor, sten och smällare, säger Sven-Erik Olsson. 

Flera personer kritiserade på söndagen polisen för att man inledningsvis hade haft lite personal på platsen, cirka tio stycken.

Polisens talesman Kjell Lindgren säger till TT att han inte känner till något tidigare tillfälle när den här typen av manifestation har angripits fysiskt.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset