Det var av en slump som polisen sprängde en knarkbutik på nätet. En husrannsakan avslöjade en 29-årig försäljare med kopplingar till den nedstängda knarksajten Silk Road.

TT Bild

Den 1 oktober greps en man som misstänks ha legat bakom sajten Silk Road. 

Den 29-åriga mannen dömdes på onsdagen av Alingsås tingsrätt till fem års fängelse. Och det var en slump att polisen kom mannen med webbutiken där personer över hela Sverige kunde köpa knark.

Det var 27 juni vid midnatt när polisen såg 29-åringen stå på en rastplats utanför Alingsås. Han försökte bryta loss en släpkärra från en bil.

►Läs mer: FBI släckte knarklangarnas favoritsajt

När polisen pratade med honom tappade han en liten plastpåse med narkotika, polisen grep honom för narkotikainnehav.

Vid husrannsakan i mannens lägenhet fann polisen bära ett kilo amfetamin, hundratals ecstasytabletter och 180 gram spice.

Dessutom fanns mängder av vadderade kuvert, etikettskrivare för adresser, vakuummaskin för förpackning och så kallade readline-påsar.

När polisens tekniker undersökte mannens dator visade sig verksamheten vara stor. På en webbplats SpeedSweden fanns 1 200 kommentarer från mestadels nöjda kunder.

Sedan starten i april i år hade 29-åringen köpt 3 100 vadderade kuvert, för att ett tag senare köpa 1 010 till. I lägenheten fanns 293 vadderade kuvert kvar.

Enligt tingsrättens dom är SpeedSweden en försäljningssida för olika typer av narkotika som bjuds ut på Silk Road  – en internationell sajt som beskrivits som knarklangarnas motsvarighet till Ebay. Silk Road hanterade tiotusentals transaktioner om dagen innan den nyligen stängdes ner efter ingripande från FBI.

Tjugonioåringen nekar till brott. Men tingsrätten menar att hans bedyrande om oskuld inte är trovärdigt. Webbutiken startade 1 mars i år. Den sista aktiviteten på sidan gjordes i samma veva som 29-åringen greps.

Handeln på sajten har skett med så kallade bitcoins, en slags kontantvaluta på nätet. 29-åringen ska ha tjänat en hel del pengar på sin verksamhet. Enligt tingsrätten är det bevisat att han i vart fall vid ett tillfälle har tagit ut 200 000 kronor från ett bitcoinkonto.

Enligt åklagaren har han sålt minst 2,6 kilo amfetamin och tusentals narkotikaklassade tabletter under de få månader SpeedSweden var igång.

Köparna gjorde beställningar via sajten och 29-åringen sände det beställda knarket i vadderade kuvert.

LÄS MER: Så lätt får unga tag på knark på nätet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset