Polisen behöver hjälp med att avgöra hur allvarligt brottet är.
Polisen behöver hjälp med att avgöra hur allvarligt brottet är.

Den nya lagen om mobilförbud i bilen är bara en dryga vecka gammal – men redan har närmare 30 personer åtalats.

Det var den 1 februari som det blev olagligt att knappa på eller prata i mobiltelefonen medan man kör. En dryga vecka har gått – och redan har åklagarmyndigheten väckt åtal i 29 fall, skriver Sveriges radio Ekot.

LÄS MER: Höll mobilen i handen – nu åtalas två bilister med nya lagen

Det är ungefär lika många fall som rapporterades in under en månad eller två när den gamla lagen gällde, och som trädde i kraft 2013.

Enligt kammaråklagare Johan Bülow håller poliserna nu ett extra öga på om bilförarna pratar i telefon eller inte – men orsaken till det höga antalet åtal beror också på att det ännu inte finns något prejudikat. Polisen behöver helt enkelt hjälp med att avgöra hur allvarligt brottet är.

LÄS MER: Ny studie: Mobilförbud i skolan ger högre betyg

– Här då så har det kommit en helt ny bestämmelse om att man inte får hålla mobiltelefonen i handen. Då vet vi inte hur domstolarna kommer att bedöma hur allvarligt det här är – och det är det som de vill att domstolarna ska svara på – hur mycket ska vi bestämma böterna till, säger kammaråklagare Johan Bülow till Sveriges radio Ekot.

Fakta om nya lagen

Redan 2013 blev det förbjudet att använda mobilen på ett sätt som ”inverkar på bilkörningen”. Men lagen ansågs inte tillräcklig.

Den 1 februari i år skärptes därför reglerna för hur man får använda mobiltelefoner och liknande utrustning under körning.

Nu får man överhuvudtaget inte använda mobilen om man håller den i handen under körning med bil, motorcykel, moped, buss eller lastbil.

Den som bryter mot den nya lagen kan dömas till penningböter

Källa: Trafikverket

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset