Minst sju människor miste livet i terrorattacken.
Minst sju människor miste livet i terrorattacken.

Fejkade efterlysningar och citat tagna ur sammanhang – vid stora nyhetshändelser sprids ofta falsk information. Här är tre saker som har delats om terrorattacken i London som inte stämmer.

1. “Bild på misstänkt” är bild på amerikansk komiker

En suddig bild på en man i en bil har spridits på Twitter. Man påstår att mannen är en misstänkt gärningsman som har kört på fotgängare på London bridge. Men bilden är gammal och föreställer dem amerikanska komikern Sam Hyde. Tidigare har han bland annat blivit anklagad för att ligga bakom skolskjutningen på universitet UCLA i Los Angeles.

LÄS MER: Minst sju döda i terrorattacken i London – det här vet vi

2. Falska efterlysningar

Många har efterlyst sina nära och kära på Twitter efter attacken. Men det har även delats en del falska efterlysningar. En person efterlyser till exempel sin bror och vädjar om hjälp. Men bilden, som har retweetats flitigt, föreställer egentligen den den amerikanska youtubern MattyB, rapporterar Al Jazeera.

3. Citat från Londons borgmästare rycks ur sitt sammanhang

Flera varianter av bilder på Londons borgmästare Sadiq Khan tillsammans med citat som ”terrorism är en del av livet i storstäder” och ”get used to it” sprids i sociala medier. Många sprider citaten och kopplar det till terrorattacken i London, men de kommer från en intervju i september 2016. Där sa Sadiq Khan att terrorattacker är en del av att bo i stora städer och att invånarna måste vara beredda på det. Samtidigt sa han att det är ”hans jobb att se till att London är så säkert som det kan vara”.

Det är inte första gången citatet cirkulerar i sociala medier. Det spreds även efter bombdådet i Manchester den 22 maj och efter attacken på Westminister bridge i London i mars.

LÄS MER: Ariana Grandes hyllningskonsert har fått ”ett större syfte”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset