Tyge & Sessil är en av krogarna Jonas Cramby tipsar om.
Tyge & Sessil är en av krogarna Jonas Cramby tipsar om.

På svenska landsbygden är juldagen en klassisk hemvändardag och en av årets största gå-ut-kvällar. Det är ett tillfälle att träffa kompisar från förr och fly släktpressen för en stund. I Stockholm, däremot, är juldagen lika öde som en tisdagskväll i Härnösand. Men det finns undantag. Här är Metros tre favoritställen att fira juldagen på.

1. Tyge & Sessil, Brahegatan 4
Juldagen är perfekt om man vill festa som om det är 1999. Bokstavligen. Under julhelgen är det nämligen Stureplan som dominerar Stockholms krogliv på ett sätt som platsen kanske inte gjort sedan 90-talet. De flesta av Stureplansgruppens restauranger, och alla nattklubbar, har öppet juldagen. Ja, man kan till och med festa på Berns på självaste julafton. Sturehof, Brillo, East och Riche håller även de öppet som vanligt, även om det ställe runt Stureplan som jag nog personligen skulle välja att spendera juldagen på är Niklas Ekstedts mysiga lilla naturvinsbar Tyge & Sessil. Att efter julhetsen få slå sig ner i mörkret och dricka ett par glas josigt vin och äta några enkla, läppsmackande smårätter i typisk vinbarsstil är inget annat än kvalitetstid, återhämtning och en stunds mindfullness (för coola).

LÄS MER: Här är Stockholms bästa grillrestauranger

2. Linje 10, Hornsbruksgatan 24
Har man drabbats av julrelaterad lappsjuka och vill träffa lite fler människor än på en stilla vinbar, samtidigt som man inte vill att det ska vara sådär överdrivet, nattklubbsaktigt mycket, plus vem pallar lämna söder, ja då håller Hornstulls Riche, Linje 10, öppet på juldagen. Tack gode gud för det. Här finns nämligen exakt det härliga sorl och klirrande av bestick som man längtar efter att ha tillbringat ett par dagar med att lyssna på julmusik och gamla släkthistorier. Och vad passar egentligen bättre att skölja bort skinksmaken med än lite ostron, grillad pulpo, pimientos de padrones och andra tapas. Det skulle i så fall vara en stiff cocktail i Linje 10:s bar, som blivit utsedd till en av världens 50 bästa.

3. Råbaren på Tak, Brunkebergstorg 2-4
Vad är man egentligen absolut mest sugen på efter att ha druckit porter och käkat julmat till frukost, lunch och middag ett par dagar? För mig är svaret enkelt: asiatisk mat i allmänhet och lite rå fisk och en iskall, ljus lager i synnerhet. Möjligtvis med lite sake till också. Tur då att både baren och Råbaren på Frida Ronges Tak har öppet på juldagen även om de andra ställena på detta krogkomplex håller stängda. Här spenderar man julklappspengarna på bästa sätt, genom att sitta längs den långa småpratsvänliga bar, dricka drinkar, småäta och prata bort kvällen med nån man tycker om. Maten kan delas, beställas in allt efter sug uppstår och är till största delen, som namnet antyder, rå vilket betyder sashimi, tartarer, ostron och inte en glöggkryddad aladåb så långt ögat kan nå.

LÄS MER: Här är Stockholms tre bästa vinbarer

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset