Fem män friades helt för inblandning i en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja.
Fem män friades helt för inblandning i en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja.

Under onsdagen ändrade hovrätten den skarpt kritiserade domen från Solna tingsrätt, där en man från ”en bra familj” friades för kvinnomisshandel. Metro har listat ytterligare tre kritiserade domar.

1. ”Inte som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”

En kvinna anmälde att hon hade blivit våldtagen i ett hotellrum i Stockholm i februari. En 26-årig man åtalades för våldtäkt och misshandel.

Bland bevisningen fanns blodiga lakan, och även ett vittne. Domaren och en nämndeman ville fälla 26-åringen, men han friades ändå i mars av de två andra nämndemännen.

”Det har inte varit frågan om något bråk eller slagsmål, så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”, ansåg den ene nämndemannen.

”Kvinnans berättelse är naiv och kan inte leva upp till verkligheten”, ansåg den andra nämndemannen.

26-åringen har hela tiden nekat till brott.

Domen har överklagats.

2. Pappa friades för ”hederstvång” – dödshoten inte tydliga nog

Pappan åtalades för grov fridskränkning mot sin 12-åriga dotter. Han skulle bland annat ha hotat henne, ofredat henne och tvingat henne till olika saker under vintern och våren. Enligt åklagaren levde familjen i en så kallad hederskultur.

Dottern berättade att hon hade hört talas om att andra kvinnor i släkten, som inte uppfört sig som ”man ska”, riskerade att dödas.

Men rätten friade pappan på den punkten och skrev i domen att ”hot om att skada eller döda är alltså inte, enligt vad (dottern) berättat, (pappans) ord, utan slutsatser som (dottern) dragit av det han sagt om konsekvenser”

Pappan, som nekade till brott, dömdes dock för att annat fall av olaga hot.

Domen har överklagats.

3. Friades för gruppvåldtäkt i Fittjafallet

I september förra året kunde Metro avslöja att tio män misstänktes för en gruppvåldtäkt av en kvinna i en trappuppgång i Fittja i augusti 2016. Fem män åtalades mot sitt nekande för inblandning i det misstänkta övergreppet, men i december förra året friades samtliga.

”Den bevisning som åklagaren har lagt fram vid huvudförhandlingen räcker helt enkelt inte för att någon ska kunna dömas. De uppgifter som målsäganden har lämnat går inte ihop och hennes uppgifter får inte heller stöd av annan bevisning”, skrev den ansvariga domaren.

Kvinnans målsägandebiträde, advokat Elisabeth Massi Fritz, kallade den friande domen för ”en skam”.

Åklagaren överklagade först till hovrätten, men drog sedan tillbaka överklagan.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset