Faze och Liquids framgångar var två viktiga moment i ESL New York.
Faze och Liquids framgångar var två viktiga moment i ESL New York.

Metros esportredaktör Erik Glanell pekar ut tre moment i ESL New York som ger en fingervisning om vart Counter strike-scenen är på väg.

MISSA INTE: Se alla avsnitt av Esport-tv här

In your Faze

Ingen kan rimligtvis ha betvivlat det nya Faze potential. Det är ett lag proppat med stjärnor. Ett superlag. Det som kan vara problemet med lag av det här slaget är att det saknar balans. Bägaren med firepower svämmar över medan lagspelsbägaren bara har en sorglig slatt. Den fällan har Faze skickligt undvikit.

Lagets framgång bygger mycket på att de har en stark och förtroendeingivande ledare i Finn ”karrigan” Andersen som dessutom har stöd av Robert ”Robban” Dahlström. Laget spelade totalt sju kartor under ESL One New York. Enda matchen där motståndarna lyckades ta sig över sex vunna rundor var på Overpass i finalen mot Liquid.

Med facit i handen blev Faze totala resultat i turneringen 112 vunna rundor mot 39 förlorade. Snacka om dominans. Att finalens första halva på Inferno dessutom slutade 15–0 är bara sjukt.

Det här kan mycket väl ha varit starten på en ny era i Counter strike.

LÄS MER: Här är de svenska landslagen till esport-VM i Sydkorea

Brassarna has fallen?

Det är alldeles för tidigt att döma ut SK. Det brasilianska laget som hade CS i sitt grepp under hela början av året är fruktade motståndare. Med resultaten i majorturneringen i Krakow, masters i Malmö och nu ESL One i färskt minne går det däremot att konstatera att Gabriel ”FalleN” Toledo och grabbarna får svårt att bära titeln ”världens bästa lag”.

De har alla förutsättningar att hämta sig och komma tillbaka lika starka som för några månader sedan. Samtidigt så finns det allt för många exempel på hur det brukar gå när de riktigt fina resultaten uteblir. Neråt.

Det är alltid ett nöje att se SK spela. Underhållningsvärdet är alltid högt. Frågan är bara om deras tid på tronen nu har passerat bäst före-datumet?

LÄS MER: Faze sopade mattan med amerikanska hoppen i ESL New York

Amerikas flytande femma

Liquid är ett frustrerande inslag i den nordamerikanska CS-scenen. De har spelarna som krävs för att vara riktigt bra, men lyckas sällan visa resultat. Därför är det kul att de har haft en riktigt bra start på hösten. Först en andraplats på Mykonos efter att ha piskat upp SK med en 2–0 i semifinalen. Sedan en andraplats på hemmaplan i New York i helgen efter att återigen besegrat SK i ännu en semifinal. Starkt jobbat.

Inte för att Liquid nödvändigtvis kommer kunna hålla den fina formen de verkar vara i just nu. Men att den amerikansk-kanadensiska femman når den nivån är förstås ett gott betyg. Nu gäller det bara att hoppas på att de kan prestera på en jämnare nivå än de visat prov på tidigare. Då kan de bli riktigt spännande att följa både i den nordamerikanska och den internationella scenen.

LÄS MER: zAAz: Framgång går i vågor – snart är det Sveriges tur igen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset