Om du någon gång har tänkt att du ser sur, hård eller rent av kriminell ut på ditt passfoto är du inte ensam. Det finns nämligen flera skäl till varför passbilden tenderar att göra oss besvikna.

1. Det är förbjudet att le

Nej, polisen kommer inte att låta dina selfiefärdigheter lysa igenom på passbilden. Varför är de så noga med det?

Det är för att passbilden ska kunna användas för att identifiera dig, förklarar Jacob Österlindh som är specialist inom teknik och dess regler gällande resehandlingar. Dels rent fysiskt genom att titta i passet, men också digitalt.

För att det ska fungera sparas din passbild även digitalt på ett chip i passet. Ur den bilden går det att läsa av så kallad ”biometrisk information”.

– Det kan till exempel handla om avståndet mellan dina ögon, säger Jacob Österlindh.

Med hjälp av den informationen går det att på digital väg jämföra en nytagen ansiktsbild med din gamla bild på chippet i passet.

För att allt det här ska fungera krävs det att du ser neutral ut i ansiktet.

Inget leende, alltså.

2. Kamerorna

Stationerna som polisen använder vid passfotografering är inte gjorda för att ta snygga bilder. De är gjorda för att ta tydliga bilder enligt en standard som FN-organet ICAO – Internationella civila luftfartsorganisationen, har tagit fram.

Därför kan passbilden uppfattas som mindre snygg. Ett exempel är färgåtergivningen som kanske inte är som den många förväntar sig.

– Det är för att kunna träffa alla typer av medborgare. Alla ser olika ut och har olika hudfärger. Det är en avvägning som man är tvungen att göra för att få bästa möjliga passbild, säger Jacob Österlindh.

3. Dina snygg-selfies

Om du är van vid att kunna ta bilder ur exakt rätt vinkel, med exakt rätt ljus och vid exakt rätt tillfälle är sannolikheten stor att du inte blir supernöjd med passbilden som är tagen rakt framifrån och där du har ett helt neutralt ansiktsuttryck.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om passfoto