Ursprungsbefolkningen i Australien har legender om hur palmerna kom till Palm valley ute i den australiska öknen.
Ursprungsbefolkningen i Australien har legender om hur palmerna kom till Palm valley ute i den australiska öknen.

En aboriginsk legend, med minst 30 000 år på nacken, har visat sig stämma med vetenskaplig forskning, rapporterar australiska medier.

– Det antyder att aboriginsk muntlig tradition har överlevt upp till 30 000 år och ger extra tyngd åt tanken att en del aboriginska myter som handlar om gigantiska djur kan vara autentiska berättelser om nu utdöd jättefauna, säger den tasmanske ekologen David Bowman enligt ABC.

Han har utfört omfattande studier på palmfröns dna för att försöka hitta ursprunget till träd i Palm valley, i den australiska öknen. Hans slutsats är att de måste ha förts dit av människor för tiotusentals år sedan.

– Någon förde dem dit och vi kan utesluta vind och vatten, sade Bowman 2012 till ABC.

Nu har Bowman till sin förvåning upptäckt att hans fynd samstämmer med den muntliga historien på platsen. 1894 skrev en tysk antropolog och missionär ner de lokala legenderna som den aboriginska ursprungsbefolkningen berättat – legender om "gudar från norr" som förde fröna till Palm valley.

– Vi talar om muntlig tradition som förts genom generationerna möjligen i 7 000 år, möjligen till och med 30 000 år, säger Bowman.

– Sammanträffandet av de här rönen och en uråldrig myt är ett slående exempel på hur traditionell ekologisk kunskap kan var upplysande och stärkande för vetenskaplig forskning.

Bowman verkar vid universitetet i Tasmanien och resultaten har även publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset