Omkring 30 000 av allmännyttans hyresrätter i Stockholms stad har sålts under moderat styre. Nu verkar M ha tänkt om - åtminstone på riksplanet. – Vi behöver bygga fler hyresrätter, säger riksdagsmannen Oskar Öholm (M).

TT

Fler och billigare hyresrätter - det målet lyfter Moderaterna i riksdagen lyfter fram inför arbetet i Bostadsplaneringskommittén. Men förslaget får oppositionen i Stockholm att reagera - för de tycker inte att det stämmer med politiken som förts lokalt de senaste åren.

– Det är den rakt motsatta. De har ägnat sig åt att sälja ut allmännyttan till reapris och premiera bostadsrätter, säger Tomas Rudin (S), oppositionsråd i Stockholms stad.

Vänsterpartiet i Storstockholm kallar utspelet för ”löjeväckande”.

– Visst stämmer det att hyresrätterna är försvinnande få. Men Moderaterna sitter ju vid makten i de allra rikaste kommunerna i Stockholms län. I de kommunerna har moderaterna konsekvent fokuserat på ett ensidigt byggande av villor och bostadsrätter, säger ordföranden Seluah Alsaati (V).

Oskar Öholm (M), ledamot i Bostadsplaneringskommittén, vill inte kritisera partikollegorna i Stockholm.

– Var tid har sina utmaningar och sina problem. Nu handlar det om hur vi vill att våra städer ska se ut i framtiden, både i Stockholm och på andra ställen. Hur ska reglerna för nyproduktion se ut? Där tror jag att det finns en hel del att göra för att fler ska känna att det lönar sig att bygga hyresrätter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset