Bedrägeri-anmälningarna har ökat med 300 procent på tio år. Nätet är enligt polisen den största orsaken till ökningen. – På något sätt kändes allt trovärdigt, säger Dildar, 25, som köpte åtta batterier för 2 800 kronor.

Urban Brådhe

När Dildar, 25, köpte en Iphone av en privatperson på Blocket, fick han i stället åtta batterier.

Antalet anmälda bedrägerier i Sverige har mer än tredubblats de senaste tio åren – från 36 000 anmälningar 2002 till över 114  000 i fjol.

Och det mesta pekar på att trenden håller i sig.

Hittills i år, sett till årets första sex månader, har närmare 57 000 bedrägeribrott anmälts i landet. Av dessa har 17 000 gjorts i Stockholm, 10 000 i Skåne och omkring 8 000 i Västra Götaland.

– När det gäller generella bedrägerier är det i huvudsak privatpersoner som blir lurade, säger Jan Olsson, FU-ledare på polisens bedrägerisamordning i Stockholm.

Över en tredjedel, närmare 35 000, av de anmälda bedrägerierna är rubricerade som datorbedrägerier och bedrägerier utförda med hjälp av internet.

– Nätet är definitivt en förutsättning för att det ska vara så här mycket som det är. Tidigare fanns gula sidorna där det förekom lite grann, men det är patetiskt att jämföra med hur det ser ut nu, säger Jan Olsson.

Enligt Jan Olsson är svenskarnas attityd till att göra affärer på internet  för godtrogen, och chansen att få tillbaka förlorade pengar eller varor är i princip obefintlig.

– I  stället för att råna någon på en mobiltelefon värd tusen kronor och riskera år i fängelse kan du begå bedrägerier över internet som är mycket svårare att åka fast för, har lågt straffvärde och är otroligt lönsamt, säger han.

Dildar lurades på en Iphone

Dildar, 25, hittade en Iphone 4 på Blocket som uppgavs vara ny i kartong och bestämde träff med säljaren. Efter att ha kontrollerat att serienumret på det uppvisade kvittot stämde överens med det på den plomberade kartongen överlämnade han pengarna, 2 800 kronor, och gick tillbaka till sin bil. Där fick han en obehaglig överraskning. I stället för en Iphone 4 innehöll kartongen åtta batterier.

– Då var det försent. Han som sålde den till mig hade försvunnit, säger Dildar.

Dildar trodde att han gjort allt rätt.

– Säljaren sa att han hade gått från arbetet och hade bråttom, så om jag ville titta i kartongen skulle han inte kunna vara med. På något sätt kändes allt trovärdigt, säger han

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset