Besökarantalet var rekordstort under förra årets festival.
Besökarantalet var rekordstort under förra årets festival.

Musikfesten Way out west går av stapeln på torsdagen. Men vad kan du egentligen om festivalen? Här är Way out west – i siffror.

3:

Festivalen pågår under tre dagar, mellan den tionde och den 12 augusti i Slottsskogen i Göteborg.

1395:

Så många kronor kostade ett festivalpass i början. Det var på det första steget av ”biljettstegen”. Nu säljs passen på det åttonde steget och kostar 2095 kronor.

2011:

Det var året som Prince kom till Göteborg – och gjorde supersuccé. Spelningen hyllades av recensenter, och Prince gjorde två omgångar extranummer kvällen till ära.

LÄS MER: Pixies till Way out west

63:

Är antalet artister som kommer att spela på festivalområdet på Way out west, inklusive Dungen och Höjden. Lägg där till 48 artister till som kommer att spela på Stay out west, som öppnar upp på olika platser i Göteborg efter att festivalområdet stängt.

2007:

Var första året som festivalen slog upp portarna. Sedan dess har Way out west arrangerats i Göteborg varje år.

01:

Är klockslaget som festivalområdet stänger på fredagen den elfte augusti och på lördagen den tolfte. På torsdagen stänger det vid midnatt. Efter det kan alla med festivalbiljett fortsätta festen på Stay out west.

33 000:

Så många människor besökte festivalen förra året, vilket var ett nytt rekord. Detta trots att Way out west drabbades av flera regnoväder under festivalens gång.

LÄS MER: Regina Spektor och Säkert till Way Out West

Vad är nytt för i år?

Färre saker än vanligt, faktiskt.

– Det finns inget självändamål med att förnya varje år, säger Patrick Fredriksson, marknadschef på arrangören Luger, till GP.

Ett steg som har tagits är dock ett stort sådant – festivalen har blivit hbtq-certifierad. De som jobbar för Luger på festivalen har gått en utbildning hos West Pride.

En annan nyhet är att det, ett stenkast från Dungen-scenen, öppnat upp ett restaurangområde med namnet Lilla Dammen. Här kommer du bland annat att hitta mat från tre lokala stjärnkockar – Ulrika Forssell, Cecilia Jussinoja och Katja Palmdahl – samt pub, vinbar och champagnebar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om way out west