De 33 gravida kvinnorna har nu skickats till landets socialdepartement
De 33 gravida kvinnorna har nu skickats till landets socialdepartement

33 gravida kvinnor hittades under en razzia mot en bostad i Kambodja, meddelade den kambodjanska polisen på lördagen. De gravida kvinnorna var alla surrogatmammor åt kinesiska klienter i en olaglig vinstdrivande ”hyr en livmoder”-härva.

Polisen grep de gravida kvinnorna under razzian, liksom fem personer som misstänks för inblandning härvan. En av de gripna, som av polisen beskrivs som en kines, misstänks vara hjärnan bakom allt. Det skriver The Guardian.

Det hela ska ha pågått i två bostäder i huvudstaden Phnom Penh, i distriktet Russey Keo.

LÄS MER: Fransmännen vill tillåta surrogatmödraskap

Åtalas på söndagen

Polisen har beslagtagit pass och andra dokument som kommer användas som bevis när fem misstänkta personerna under söndagen blir åtalade under Kambodjas lagar mot människohandel.

– De bär på bebisar för kinesiska medborgare, säger en polis som jobbat med ärendet, till The Guardian.

Han berättar att kvinnorna blev lovade 10 000 amerikanska dollar för jobbet.

De gravida kvinnorna som upptäcktes i en bostad var alla olika långt gångna. De hade alla blivit ihopkopplade med verksamheten genom mäklare och blivit slussade till huset från byar i olika provinser i landet.

LÄS MER: Säger ja till att kvinnor ska kunna vara ”värdgravida”

Billigare i Asien

Utövare i liknande surrogat-härvor har flödat in till Kambodja efter att de förbjudits i länder som Indien, Nepal och Thailand. Det är sedan oktober 2016 även förbjudna i Kambodja, men då utländska fertilitetsföretag flyttat från landet har dessa fortsatt dra in pengar i skuggverksamheter. Inte sällan har den gravida kvinnan fått flyga till Thailand för att föda barnet där. På så sätt har man kunnat kringgå den kambodjanska lagen, skriver The Guardian.

På grund av att personer och par som vill ha egna barn kan stöta på problem både med deras eget lands lagar, liksom ekonomiskt, vänder sig många till bland annat Asien för billigare alternativ. Enligt The Guardian betalar personer runt 50 000 dollar för att anlita en surrogatmamma i Asien. I Kambodja betalas surrogatmamman mellan 8 000 och 10 000 dollar.

De 33 gravida kvinnorna har nu skickats till landets socialdepartement, som i sin tur tagit hjälp av en biståndsorganisation för att stödja kvinnorna.

LÄS MER: Homopappor tillbringar dubbelt så mycket tid med barnen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset