Byggbranschen är en av de branscher som är hårt drabbade av dödsolyckor.
Byggbranschen är en av de branscher som är hårt drabbade av dödsolyckor.

Mannen i Bollnäs fick en betongvägg över sig och avled. Han är den 35:e personen som har dött på jobbet i Sverige i år.

Vid lunchtid på onsdagen inträffade en arbetsplatsolycka i Bollnäs. En man i 70-årsåldern fick en betongvägg över sig i samband med ett dräneringsarbete. Han fördes allvarligt skadad till sjukhus.

Natten till torsdagen meddelade polisen att mannen hade avlidit av sina skador.

Hittills i år har 35 personer dött i arbetsrelaterade olyckor i Sverige, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. Det är nästan en person varje vecka.

Fordonsrelaterade olyckor utgör ungefär hälften av alla dödsolyckor.

– Tillsammans med fallolyckor från höjd täcker dessa olyckor in knappt två tredjedelar av alla dödsolyckor, säger Bengt Järvholm, professor i yrkesmiljömedicin vid Umeå universitet.

LÄS MER: Lokföraren Kim, 28, har kört på tre personer: Jag hann inte bromsa

Dödsolyckor och allvarliga olyckor i arbetet har dock minskat kraftigt sedan 1950-talet.

I Sverige har ett omfattande arbetsmiljöarbete inom industrin gett resultat. Men det spelar även in att en mindre andel av befolkningen numera arbetar inom industrin än förr, enligt Bengt Järvholm.

– Olyckorna där exempelvis människor kläms i maskiner och sågas ihjäl i sågar är ovanliga i dag. Det är främst de andra olyckorna som är kvar, och de sker ofta på mer tillfälliga arbetsplatser, säger Bengt Järvholm.

Nio av tio arbetsrelaterade dödsolyckor drabbar män. Något som till största del förklaras med att fler män arbetar inom de yrken där dödsolyckor oftast inträffar.

Äldre män är överrepresenterade. Medelåldern för män som dör i en arbetsplatsolycka är 52 år. En av anledningarna kan vara att äldre personer är mer sårbara om de råkar ut för en liknande olycka som en yngre person, förklarar Bengt Järvholm.

– Det kan även handla om bristande fortbildning, att man med tiden skulle behöva förnyad utbildning men kanske inte får det alla gånger.

Mannen som omkom efter olyckan i Bollnäs på onsdagen var anställd hos en entreprenörsfirma som utförde arbete åt kommunen. Polisen utreder nu vad som låg bakom dödsolyckan och om det kan röra sig om ett arbetsmiljöbrott.

Samtidigt är det väldigt få som fälls för dödsolyckor på jobbet. För två år sedan gjorde tidningen Arbetarskydd en genomgång som visade att nio av tio dödsolyckor på jobbet aldrig når domstol.

LÄS MER: Andreas pappa dog på jobbet: ”Vet fortfarande inte vad som hände”

Lea Skånberg är chef för IF Metalls arbetslivsenhet. Fackförbundet har länge krävt krafttag mot arbetsplatsolyckor. Bland annat anser de att Arbetsmiljöverket ska få mer resurser för att kunna göra fler inspektioner ute på arbetsplatserna.

– Utvecklingen att antalet inspektioner minskar hela tiden måste brytas, säger Lea Skånberg.

Åtta fall av dödsolyckor på arbetet under 2017

Klämdes till döds i hisschakt
28 februari, 48-årig hissmontör i Karlskrona.
En man stod på en hisskorgs tak när hissen plötsligt började röra sig uppåt. Mannen klämdes till döds mot taket i schaktet.

Föll genom hål i taket
3 mars, 51-årig ventilationsmontör i Jönköping.
Mannen höll på at montera en brandgasfläkt när han föll ner genom ett hål i taket och avled av sina skador.

Lastbilschaufför dog när han väjde för personbil
6 mars, 31-årig lastbilschaufför i Hallstavik.
En personbil kom över i fel fil utanför Upplands-Bro. När lastbilschauffören försökte väja välte lastbilen och hamnade på taket i en åker. Lastbilschauffören skadades så illa att han dog.

Gick igenom isen med bandvagn
26 mars, 23-årig soldat i Boden.
En man hemmahörande i södra Sverige gick igenom isen med en bandvagn under en övning med Norrbottens regemente och omkom.

Sprängämnesfabrik exploderade
7 maj, 30-årig sprängämnesarbetare i Gyttorp i Nora kommun.
En explosion inträffade hos en fabrik som tillverkar sprängämnen. Tre personer lyckades ta sig ut ur lokalen men en 30-årig man omkom i explosionen.

Fastnade med klädesplagg i drivaxel
8 maj, 61-årig lantbrukare på Öland.
En man fastnade i drivaxeln till en traktors kraftuttag med ett klädesplats och drogs med runt. Han avled av sina skador.

Satt upp stolpar vid järnvägen – blev påkörd av tåget
14 juni, 21-årig banarbetare i Abisko i Kiruna kommun.
En man som var anställd av en entreprenör till Trafikverket skulle sätta upp stolpar söder om Abisko. Han blev då blev påkörd av ett passagerartåg och omkom.

Attackerades av björn på djurpark
4 augusti, 19-årig djurskötare i Orsa.
Djurskötaren var inne i ett hägn tillsammans med en familj när han blev attackerad av en björn som tagit sig in i hägnet. Djurskötaren avled av sina skador.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om arbetsmiljö