Den 36-årige man som misstänks för dubbelmordet på Ikea i Västerås har häktats av tingsrätten i Västmanland, som på sannolika skäl misstänkt för mord.

Inför ett stort medieuppbåd hälls häktningsförhandlingen mot den 36-årige mannen. Han deltog i förhandlingen per telefon från Västmanlands sjukhus, där han har vårdats sedan i måndags för allvarliga skador.

Enligt mannens advokat Per-Ingvar Ekblad erkänner mannen de två morden. Tingsrätten häktade mannen med restriktioner.

Kort efteråt inleddes häktningsförhandlingar mot en 23-årig man som också greps efter dubbelmordet.

Han begärdes först häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Men under eftermiddagen justerade vice chefsåklagare Eva Morén häktningsframställan. Mannen är nu skäligen misstänkt, en lägre misstankegrad, för medhjälp till mord.

► LÄS MER: Därför är det farligt att spekulera i ännu odömda personers identitet

Det var vid 13-tiden i måndags som en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son dödades på Ikea i Västerås. Offren kom från en by utanför Skellefteå och var på besök i Västerås. Polisen har tagit flera knivar i beslag.

Den 36-årige mannen skadades svårt i samband med händelsen.

- Läget är fortfarande allvarligt, men det är bättre säger Eva Lindahl, kommunikationsdirektör vid landstinget.

Båda de misstänkta männen är bosatta på ett flyktingboende i Arboga. Enligt Migrationsverket hade den 36-årige mannen fått en ansökan om uppehållstillstånd avvisad den 16 juli, uppger Aftonbladet. Beslutet har vunnit laga kraft och skulle verkställas inom kort.

► LÄS MER: Nej, det verkar inte som att ett fackeltåg mot rasism kommer äga rum i Västerås

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott