Mer än 17 ton skräp har spolats upp på Stillahavsöns stränder, enligt forskarnas rapport.
Mer än 17 ton skräp har spolats upp på Stillahavsöns stränder, enligt forskarnas rapport.

Mer än 17 ton skräp har flutit i land på en avlägsen ö i södra Stilla havet, rapporterar NPR. Enligt forskare är det den högsta densiteten av skräp som har hittats i världen.

På Henderson Island i Stilla havet, som finns med på UNESCO:s världsarvslista, har forskare hittat mer än 37 miljoner bitar av plast. Trots att det inte finns någon närliggande stad eller fabrik i närheten, rapporterar Nation public radio, ett public service-bolag i USA. Varje dag kommer tusentals nya bitar av plast fram till ön, som har rest långa sträckor genom havet innan de landar på de vita sandstränderna.

I en nyligen publicerad rapport skriver forskare att man aldrig tidigare sett en så hög densitet av skräp någonstans i världen.

– Det som händer på Henderson Island visar att att det inte går att fly från plastföroreningarna, även i de mest avlägsna delarna av våra oceaner, säger huvudförfattaren Jennifer Lavers i ett uttalande från universitetet.

Forskarna menar att den enorma skräpmängden stör havssköldpaddans bon och att det utgör ett hon mot sjöfåglar. Man poängterar också att skräpet som hittats på Henderson Island endast utgör en bråkdel av den årliga produktionen av plast.

LÄS MER: Nya upptäckten: Larven som äter plast

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om miljö