Mannen uppmanade folk att dela vidare hans falska efterlysning.
Mannen uppmanade folk att dela vidare hans falska efterlysning.

Den 38-årige mannen skrev en efterlysning på Facebook om att hans dotter var försvunnen. Men dottern var hos sin mamma – som har vårdnaden. Nu åtalas mannen.

Polisen har många gånger varnat för falska efterlysningar på Facebook. Genom att dela vidare kan folk som har goda intentioner i stället hjälpa till att röja personer med skyddad identitet eller som lever under hot.

Därför är det enligt polisen viktigt att vara försiktig och källkritisk innan man delar en efterlysning i sociala medier, som Arbetarbladet har skrivit om.

►LÄS MER: Därför ska du inte dela efterlysningar på Facebook

Den 38-årige Gävlebon förlorade vårdnaden om sin dotter efter en långdragen vårdnadstvist. Mannen får inte heller skriva elektroniska meddelanden till dottern eller mamman som kan vara kränkande.

38-åringen vägrade acceptera förbuden. Därför skrev han vid två tillfällen under sommaren om situationen på Facebook. I ett inlägg skrev han en efterlysning efter dottern som han sa varit försvunnen i ett år. ”Dela gärna”, avslutades inlägget.

►LÄS MER: Nej, Facebook hjälper inga barn om du delar bilden

Nu åtalas mannen för förtal på grund av Facebookinläggen. Dessutom åtalas han för olaga hot sedan han ska ha hotat att ”hämta hem” dottern.

– Efterlysningar från annat än polisen och Missing people ska man vara försiktig med att sprida, om man inte känner personen väl. Ibland är det så att de som gjort inlägget vill få tag på en person av ogiltiga skäl. Då kan det bli så att man deltar i något brottsligt, säger Peter Drake, kommunikationschef hos Gävleborgspolisen, till Arbetarbladet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset