Regissören Christopher Nolans film ”Dunkirk” har premiär på onsdagen i Sverige. Andra världskrigsfilmen är rejält uppsnackad på förhand – det här är varför.

Ploten

Vanligtvis återspeglar andra världskrigsfilmer slag där de allierade gått vinnande ur striden. Det gör inte ”Dunkirk”.

Filmen utspelar sig nämligen år 1940 på stranden Dunkerque, där tyska soldater omringade 400 000 fransmän och britter. Det slutade med en evakuering och kapitulering i ”Slaget om Dunkerque” för de allierade.

IMAX-filmad

”Dunkirk” är filmad på 70 millimeters film med IMAX-kameror – vilket ger den ett stort, brett och maxat format, enligt TT:s filmrecensent Kristoffer Viita.

Formatet användes mest flitigt på 50- och 60-talet, och återger detaljer som det vanligare 35 mm-formatet eller digital film inte ger. SF har inför premiären av ”Dunkirk” rustat upp sina gamla 70 mm-projektorer till nyskick.

LÄS MER: Filmrecension: Dunkirk

Christopher Nolan

Den brittisk-amerikanske regissören Christopher Nolan är en av 2000-talets mest framstående filmregissörer. Han har, bland annat, regisserat den superhyllade Batman-trilogin med Christian Bale i huvudrollen, ”Inception” med Leonardo DiCaprio och ”Interstellar” med Matthew McConaughey.

Oscars-kandidat

Att filmen är uppsnackad exemplifieras av hur amerikansk media skriver att ”Dunkirk” redan nu kan anses som huvudkandidat att ta hem flera statyer på Oscars-galan.

”Allt om Dunkirk skriker Oscar”, skriver Vanity Fair.

”Dunkirk är den första Oscar-utmanaren 2017”, skriver Variety.

”Nolan kan äntligen vinna en Oscar med episkt andra världskriget-film, skriver Goldderby.

LÄS MER: SF Bio återgår till klassiskt filmformat

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om film