Pool

Irak förre president Saddam Hussein dömdes i söndags, under vilda protester, till döden genom hängning. Själv ville han hellre bli skjuten till döds.

AVRÄTTNING. Principiellt är Metroläsarna emot dödsstraff. Men i Saddam Husseins fall tycker många att det är rätt.
Mer än 1 000 läsare i fyra länder svarade. I Danmark, Frankrike och Sverige är en klar majoritet emot dödsstraff, i Sverige är nära 57 procent emot och bara 26 procent för. Men när det gäller Saddam Hussein är lika många svenskar för som emot, omkring 43 procent.
I Danmark tycker hela 53 procent att han ska avrättas.

Nederländerna skiljer sig från de andra länderna i undersökningen. Där är lika många för dödsstraff som emot det. Och så många som 67 procent tycker det är rätt att avrätta Saddam Hussein.
Sverige har i modern tid alltid haft en kritisk syn på dödsstraff. I Sifos samhällsbarometer 2006 tyckte 33 procent att det finns brott som borde kunna beläggas med dödsstraff.
38 procent av männen och 29 procent av kvinnorna svarade ja. Bland unga är siffran högre. 46 procent mellan 15 och 29 år anser att det finns sådana brott.
– Jag tror ungdomar vill tycka själva – mot etablissemanget. Och de tycker inte att liv är lika heligt, säger Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset