På nyårsafton lovar vi oss själva att vi ska förändra och göra saker bättre under det nya året. Så – vilka löften kan vi viska till oss själva för att vi ska bli bättre partners nästa år? Och, kanske viktigast av allt: Hur ser vi till att hålla våra relationsnyårslöften? Här kommer några tips från RFSU:s sexualupplysare Pelle Ullholm.

När raketerna smäller som högst smäller många på med löften som siktar högt, så högt att de är nästa omöjliga att nå. Då är det bättre att satsa på små förändringar som känns realistiska, hållbara och långsiktiga. Det handlar inte att känna sig dålig utan inse att man är rätt okej och bara behöver ta ett steg i den riktning som man själv vill.

LÄS MER: Så ofta behöver du ha sex för att vara lycklig 
Det finns inga standardsvar, inget facit, men det finns förhållningssätt vi kan tipsa om:
1. Det lilla gör mycket. Många beskriver att det de ångrar mest när en relation tagit slut är de där sakerna man aldrig tog sig tid att säga, eller sakerna man inte tog mod till sig att föra fram. Livet kokades ner till en massa vardagsmöten där det lilla extra inte kom med. Det blev för många uteblivna sms, en fysisk kontakt som inte blev av utan fastnade i tanken. Men tänk på att helheten inte är hel, utan består av små bitar och små steg i rätt riktning. Visa vad du vill i det lilla och så blir du tydligare och ärligare i relationen som helhet.
2. Det snåla stryper. Försök att undvika att vara snål. Ett ogeneröst förhållningssätt kan göra relationen trång. Genom att kräva en för tajt relation binder du dig själv för mycket kring en person och den personen binds kring dig. En person kan inte ge lika mycket som fler kan och det är viktigt för alla ens relationer (inklusive den som räknas som den viktigaste) att det finns utrymme för andra slags relationer – det må vara vänner, släktingar, kollegor eller kompisarna från kören. Det ger luft och inspiration.

LÄS MER: Sexologen: Därför kan det vara bra att ligga med andra 
3. Perfektion är en illusion. Ett tredje spår är det som handlar om att välja bort perfektion. Hur perfekt din partner behöver vara speglar kanske hur perfekt du tänker att du själv behöver vara. Att lova sig att vara lite halvdan ibland ger dig lite mer svängrum för dina brister. Stå för det – och tillåt andra att vara lita halvdana de med.
Sist men inte minst: På nyår blir det väldigt tydlig att allting har ett slut. Så skjut inte upp de små förändringarna du vill göra. Lägg de mindre konflikterna åt sidan och var generös i de relationer du har. Show some love. Tänk på, säg, tre saker som du själva vill ändra på hos dig själv och tänk på det som något som också kan dig en mer positiv känsla kring dig själv.

LÄS MER: Sexologen: Så vet du om du kan leva i ett öppet förhållande 

Text: Pelle Ullholm
Illustration: Eva Fallström

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset