ABBA vann Eurovision Song Contest med "Waterloo" 1974.
ABBA vann Eurovision Song Contest med "Waterloo" 1974.

Mitt under proggeran för 40 år sedan – den 6 april 1974 – föddes det svenska musikundret. Abba vann Eurovision Song Contest med en låt som från början hette ”Honey-pie”. På andra sidan Atlanten erövrade Björn Skifs & Blue Swede samtidigt förstaplatsen på den amerikanska singellistan, Billboard Hot 100 - trots att en kampanj uppmanade amerikanarna att bojkotta låten.

TT

Björn Skifs i förgrunden av Blue Swede.

TT

Roxette.

TT

Ace of Base.

TT

Robyn.

TT

Max Martin.

TT

Avicii.

– Slumpen kan vara väldigt konstig ibland, men jag tror det var dags då. Det gjordes mycket plattor i Sverige, producenter och tekniker hade förkovrat sig och vi var väl äntligen i kapp på något sätt, säger Björn Skifs.

Egentligen hade Stig ”Stikkan” Andersson, 60-talets stora schlagerkung, tänkt att skulle ABBA skulle slå internationellt redan året innan med ”Ring ring”. Men det satte Melodifestivalens expertjury stopp för.

I samma veva tackade för övrigt Stikkan Anderson nej till Benny Anderssons kontraktslöse kompis: ”Skifs, nej. Han säljer inga skivor”.

Men nybildade Blåblus inspelning av ”Hooked on feeling” kom ut på skiva ändå och gick rakt upp på Tio-i-topp. Låten hade producenten Bengt Palmers snappat upp i London och nu ville han testa den i utlandet också.
– Det var inte så ovanligt. Det var en standardgrej att skicka över låtar på engelska, men det bar aldrig frukt, berättar Björn Skifs.
Stikkan Andersson hade samma erfarenhet. Han drömde om framgång i utlandet, men de stora skivbolagen i Storbritannien och USA kastade de svenska låtarna direkt i papperskorgen.
 
Så skedde också på Skifs moderbolag i USA, Capitol, men skivbolaget ändrade sig när Palmers lyckades intressera andra. Precis som för Roxettes ”The look” 1988 tog det sedan fart när en radio-dj fattade tyckte för Blue Swede, som Blåblus fick heta i USA. Sedan spred sig låten som ringar på vattnet.
 
En som inte gillade det var Jonathan King. Det var visserligen låtskrivaren Mark James som komponerade ”Hooked on a feeling”, BJ Thomas som först hade en hit med den, men det var den engelske popartisten som lade till gorillaintrot ”ooga-chaka”.

När Blue Swede började klättra i USA satte King in helsidesannonser i amerikansk musikbranschpress och uppmanade alla att lyssna på hans version istället. Utan framgång.
– Han var skitsur. Men han har snott det mesta i sin karriär han också, så där är vi lika goda kålsupare. Jag har inget dåligt samvete i alla fall, säger Björn Skifs.

På en samlingsskiva från 1983 hävdar King bittert att han kopierades ton för ton: ”Nåväl, var i hela friden är Blue Swede idag? Jag är fortfarande här.” Nja, inte riktigt. Efter att King dömts till sju års fängelse för en lång rad sexuella övergrepp på pojkar vill ingen riktigt minnas honom.
 
När ”Hooked on feeling” blev etta på USA-listan var Björn Skifs var ute på turné med musikalen ”Godspell”.
– De ringde och skrek: ”Get your asses over here!”. Men vi hade ju en folkparksturné inbokad. Det var ingen som sa: ”Skit i den, åk över nu när det hett”. Ingen som visste hur man gjorde då.

Jo, Stikkan Andersson. Allt var krattat och klart och alla kontakter knutna redan innan ABBA tävlade på The Dome i Brighton, där ESC-finalen ägde rum 1974. Att vadslagningsbyråerna bara gav ABBA oddset 20-1 bekymrade honom inte. Det viktigaste var inte att vinna, utan själva exponeringen.

Kläderna som ABBA bar var designade för att ingen som såg dem i rutan skulle glömma dem. Halva slaget var redan vunnet när kapellmästaren Sven-Olof Walldoff dök upp i Napoleon-kostym. Det var stor show på denna tid.
 
Den poängen hade ABBA gått miste om man istället valt att tävla med ”Hasta mañana”, som ett tag var på tapeten. Eller om ”Waterloo” hade behållit Stikkans ursprungliga text och titel, ”Honey-pie”. En slagning på måfå i Pelle Holms bok ”Bevingade ord” ledde till andra tankar.

Klockan 22.18 stod det klart att ABBA hade valt rätt låt. Sverige hade vunnit Eurovisionsschlagern för allra första gången. Resten är historia med 400 miljoner sålda skivor världen över.
 
Björn Skifs då? Jo, det blev ett bisarrt USA-äventyr under hösten, där skivbolaget ville lansera exotiska Blue Swede som vikingar.
– De hade byggt vikingaskepp med segel i blått och gult, gav oss vikingakläder och ett färdigt manus som gick ut på vi skulle ropa: ”Ho ho, Erik! Vi kommer som vikingar över Atlanten”. Det var så jävla fånigt att vi släppte det redan under repetitionsarbetet.

Häftigaste minnet är kanske en klubbspelning på Starwood i Hollywood, där Blue Swede gästades av Cher på scen. Värsta en felplacerad tv-konsert med rockband som Focus och Foghat.
– Det slutade med att publiken drog ned byxorna och visade arslet för oss.
 
Trots att ”Hooked on feeling” egentligen var en cover på cover har den blivit den definitiva versionen som fortfarande lever vidare. Quentin Tarantino hade med den i långfilmsdebuten ”De hänsynslösa” 1992. Han berättar:
– Folk studsade riktigt till i biofåtöljerna i Sverige, det var rätt kul! Jag har förstått att ni svenskar inte är särskilt nationalistiska av er, men den låten har tydligen en särskild plats i folks hjärtan. Själv älskar jag den!

”Hooked on a feeling” blev en liten hit igen på 90-talet via tv-serien "Ally McBeal", där en baby i Allys fantasier dansar till låten. I augusti är det dags igen när låten - som öppnade upp den blågula dörren i USA - hörs i Marvelfilmen ”Guardians of the galaxy”.

Källor: Myggans nöjeslexikon, Petter Karlssons ”Min pappa hette Stikkan”, Carl Magnus Palms ”ABBA The story”.
 

Alla svenskar på Billboardlistan

Klicka dig fram igenom tidslinjen för att se alla svenska artister som intagit amerikanska Billboardlistan genom tiderna.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset