En leverantör tar en paus vid sin butik som säljer fläsk inuti en marknad i Peking, Kina. Kvinna på bilden har ingenting med det gamla köttet att göra.
En leverantör tar en paus vid sin butik som säljer fläsk inuti en marknad i Peking, Kina. Kvinna på bilden har ingenting med det gamla köttet att göra.

Flera ton gammalt och illaluktande nötkött, griskött och kycklingvingar har hittats i ett landsomfattande tillslag i Kina. Smuggelkött ska ha sålts till återförsäljare runt om i landet och på nätet, uppger The New York Times.

I torsdags uppdagades någonting så horribelt att blotta vetskapen om det troligtvis lämnar de flesta lätt illamående. En del skulle möjligen gå så långt att överväga livslång vegetarianism.

Förra månaden ska kinesiska myndigheter nämligen ha beslagtagit stora mängder gammalt fryst smuggelkött. I det landsomfattande tillslaget, som enligt The New York Times sträckte sig över 14 provinser och regioner, hittades ton av småskuret nötkött, griskött och kycklingvingar. En del partier ska vara "mer än 40 år gammalt" kött, enligt China Daily.

LÄS MER: Över 20 utrotningshotade papegojor smugglades i plastflaskor

– Det var alltför illaluktande. En lastbil fullt av det. Jag spydde nästan när jag öppnade dörren, säger Zhang Tao, en tullförvaltingstjänsteman i Changsha, huvudstaden i Hunanprovinsen, till Xinhua, den officiella nyhetsbyrån för den kinesiska regeringen, enligt The New York Times.

Totalt rör det sig om smuggelkött till ett värde av 3 miljarder yuan, en halv miljon dollar, eller motsvarande 4 miljarder kronor.

Köttet ska vanligen ha transporterats från utlandet till Hong Kong och sedan vidare till Vietnam, varifrån handlare sedan smugglade vidare produkterna över den kinesiska gränsen utan att deklarera det i tullen, uppger The New York Times. Därifrån ska brottslingar oftast ha transporterat köttet i oskylda lastbilar. Detta för att spara in på kostnaderna det innebar att frysa ner det flera gånger innan det väl nådde kunderna.

LÄS MER: Finskt kött i kinesisk skandal

Gammalt kött uppges ha sålts till butiker, stormarknader och restauranger över hela landet. En del ska även ha sålts på nätet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott