Allt fler pensionärer får skulder hos Kronofogden.
Allt fler pensionärer får skulder hos Kronofogden.

Allt fler pensionärer samlar på sig skulder hos Kronofogden. Enligt myndigheten har antalet skuldsatta pensionärer ökat sedan 2010, framför allt bland de som är 80 år eller äldre. "De hör till en generation som i vissa fall bär med sig ett skuldbagage ända från den så kallade 1990-talskrisen", säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

Pensionärernas ekonomiska situation är en fråga som med jämna mellanrum tas upp, och i dag klassas fler än en kvarts miljon svenskar som fattigpensionärer.

Nu meddelar Kronofogden att cirka 40 000 pensionärer har skulder hos myndigheten. En majoritet av de skuldsatta över 65 år har varit registrerade hos myndigheten i mer än 20 år. Detta samtidigt som det totala antalet skuldsatta hos Kronofogden är det lägsta sedan tidigt 90-tal.

LÄS MER: Över 100 000 svenskar fast i livslång skuld

Fler personer över 80 får sin första skuld

Enligt Kronofogden utgör en stor del av pensionärernas skulder räntor.

– Orsaken till att fler äldre är skuldsatta beror på att de ofta har haft skulder hos oss i många år. De hör till en generation som i vissa fall bär med sig ett skuldbagage ända från den så kallade 1990-talskrisen, säger Johan Krantz, analytiker på myndigheten, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: 10 000 över 50 år är hemlösa

I Kronofogdens senaste rapport framgår det även att allt fler personer över 80 år under de senaste åren har sin första skuld hos myndigheten, som i sin tur menar att dessa personer skulle kunna undvika skuldsättning med rätt stöd från omgivningen.

– Ju längre tid man lever med skulder, desto svårare blir det att ta sig ur situationen, säger Johan Krantz.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset