Metro har frågat 40 författare om vilken som är deras älsklingbok. Se vilken som är din favoritförfattares favoritförfattare.

”Jane Eyre” av Charlotte Brontë. Tidernas mustigaste kärlekshistoria kryddad med trånande blickar i ett fuktigt engelskt landskap. Och mr Rochester måste vara den truligaste och mest svår-älskade mannen någonsin. Icke desto mindre älskar vi honom. 

Denise Rudberg , har skrivit ”Väninnan”, ”Ett litet snedsprång” och ”Två gånger är en vana”.

”The spymaster’s  lady” av Joanna Bourne. Den här romancefavoriten läste jag om i somras. Utspelar sig på 1700-talet, en fransk spion drabbar samman med en engelsk spionmästare. En kickass-hjältinna och en passionerad kärlekshistoria. 

Simona Ahrnstedt , har skrivit ”Överenskommelser” och nya ”Betvingade”.

– Som barn slukade jag Gardar Sahlbergs ”Den aristokratiska ligan”, en levande skildring av mordet på Gustaf III 1792, och den bok som kan väcka ett så starkt intresse hos ett barn som den gjorde i mig inte kan vara annat än världens bästa bok. Christopher O´Regan, har skrivit ”Gustaf III:s Stockholm” och ”Ett märkvärdigt barn”, aktuell med ”Kärlekens krigare”.
– Jag läser helst amerikansk samtida litteratur. Jag tar varje tillfälle i akt att hålla mig uppdaterad. Tiden är knapp. Chad Harbach ”The art of fielding” gillade jag även om den precis som mycket samtida amerikansk litteratur är alldeles för välkammad och universitetsprydlig. Mons Kallentoft, har bland annat skrivit ”Vattenänglar ”och ”Midvinterblod”
– Svårt val mellan ”Nasse hittar en stol” och ”Hattjakten”, Sven Nordqvist fångar gammal som ung med sina fantasirika och galna illustrationer. Böcker som kan älskas av alla är väldens bästa böcker för mig. Therés Stephansdotter Björk, har skrivit ”Jacks rockiga resa” och ”Jack och den magiska tatueringen”.

”Morgon i Jenin” av Susan Abulhawa. Engagerande bok som tar upp situationen i Mellanöstern utifrån ett palestinskt perspektiv, om en familjs öde på ett nära och uppskakande sätt. 

Elisabeth Tarras-Wahlberg , har skrivit ”Det kungliga året” samt ”Kungliga barn – fyra generationer Bernadotte”.

– ”Den lille prinsen” av Antoine de Saint-Exupery. Den här boken har verkligen allt; vänskap, kärlek, mystik, sorg, skönhet och en djupt existentiell betraktelse över livet. Den passar exakt alla åldrar och kan läsas oavsett sinnesstämning. Katerina Janouch, har skrivit ”Barnliv”, ”Anhörig”, just nu aktuell med ”Modershjärtat och ”Amanda och Axel”

”Grallimatik” av Tage Danielsson. Hans briljanta analys av struntpratets fysiologi och teknik har 45 år på nacken, men säger fortfarande allt om vår tid. Galet framsynt, hysteriskt rolig och mer aktuell än någonsin.

Marcus Priftis , ”En käftsmäll är också beröring” och nyutkomna ”Främling, vad döljer du för mig?”.

– ”Människor det varit synd om” av Kalle Lind. Sprängfylld med matnyttig information, en vackert feministisk vinkel och rolig på det där sättet där man stör sin omgivning. Jag älskar den. Malin Wollin, har skrivit ”Malin från Skaftnäs”.

– Selma Lagerlöfs ”Herr Arnes penningar” . En klassisk gastkramande, spännande och romantisk berättelse. Med denna bok har Selma Lagerlöf lockat många in i litteraturens värld. Även som vuxen imponeras man av hur odödlig den är.

Catarina Ingelman-Sundberg , har skrivit ”Brännmärkt”, ”Förföljd” och ”Tempelbranden”.

– ”Aeneiden” av Verglius är en klassiker som jag inte tröttnar på. Ett romerskt nationalepos, skrivet ett par decennier f. Kr. Spännande och lättläst om hjälten Aeneas och hans flykt från det brinnande Troja. Magdalena Ribbing, har skrivit ”Bra att veta för alla unga”, ”Ringar” och ”Etikett på jobbet”:
– ”Resa till nattens ände” av Louis-Ferdinand Céline. Det är nattsvart humor som slår så gott som allt annat jag har läst. Sami Said, har skrivit ”Väldigt sällan fin”.

”Vitt på svart” om och av Ruben Gallego får dig att gråta och skratta. En sann berättelse om en cp-skadad man på väg mot tidig död på Sovjets institutioner. Med svart humor, kärlek och jävlaranamma lyckas han fly till väst. 190 sidor gåshud.

Peter Stjernström , har skrivit Stora Journalist-Prisse”, ”Enn Mann” och nyutkomna ”Världens bästa bok”.

”The great Gatsby” av F Scott Fitzgerald. En klassiker som stannar kvar i tankarna efter sista sidan. Alltid aktuella ämnen som kärlek, avundsjuka och livsprioriteringar vävs in i en berättelse som fångar tidsandan i 1920-talets USA.

Fredrik Alverén , har skrivit ”Såld på nätet – priset du betalar för gratis”.

– Världens bästa bok är den där första boken som trollbinder en människa så intensivt att hon från och med den upplevelsen har förvandlats till en läsande person. För mig är den boken ”Mio, min Mio” av Astrid Lindgren. 

Maria Ernestam , har skrivit ”Busters öron”, ”Caipirinha med döden” och nya ”Marionetternas döttrar”.

– En av de bästa kriminalromaner som har skrivits är ”Rött regn” av den amerikanska författaren Dennis Lehane. En tät och otäck psykologisk thriller där tre pojkars gemensamma trauma aktualiseras i vuxen ålder.”

Åsa Träff , har tillsammans med systern Camilla Grebe skrivit ”Någon sorts frid”, ”Bittrare än döden” och den aktuella boken ”Innan du dog”.

– ”Halv elva en sommarkväll” av Marguerite Duras. Ett extremt förtätat och suggestivt triangeldrama, en passionens och svartsjukans tryckkokare på 100 svartskimrande sidor. Peter Fröberg Idling, har skrivit ”Sång till den storm som ska komma” och ”Pol Pots leende”.

”Fantomerna” av Klas Östergren. När jag var  tjugo år och läste Klas Östergrens vackra berättelse om en ung man i gränslandet mellan barn och vuxen blev jag som uppslukad. Ingen annan bok har påverkat mig lika mycket.

Bengt Rahm , snart aktuell med ”Den svenska synthen”.

– Kristina Sandbergs bok ”Sörja för de sina” för att hon beskriver hemmafrulivet under 50-talet på ett spännande sätt. Malin Persson Giolito, som släpper sin kommande bok ”Bortom varje rimligt tvivel” den 12 oktober. Hon har tidigare skrivit ”Bara ett barn” och ”Dubbla slag”.

– Steinbecks Cannery Row-duett ”Det stora kalaset” och ”En underbar torsdag” . Böckerna skildrar ett antal egenartade människor som lever i utkanten av det mesta, i den kaliforniska staden Salinas. Runt dessa vävs ett antal historier som flödar över av humor.

Cilla och Rolf Börjlind. Har skrivit ”Springfloden”.

–”En förgiftad man” av Peter Robinson. Författaren har skrivit en fristående deckare där en kompositör från Hollywood köper ett gods på den engelska landsbygden och börjar nysta i ett mord som inträffade i huset för nästan 60 år sedan. Kristina Appelqvist, har skrivit ”Den svarta löparen”, ”Den som törstar” och är snart aktuell med ”De blå damerna”.

”Agaat” av Marlene van Niekerk. Eftersom jag har flyttat till Afrika sögs jag in i denna fantastiska berättelse om den svarta flickan Agaats förhållande till sin vita matmor. 

Karin Alfredsson , har skrivit ”80º från varmvattnet”, ”Den sjätte gudinnan” och ” ”Pojken i hiss 54”.

”Kulturterrorismen” av Thomas Hylland Eriksen. På mitt jobb på Aftonbladet finns uttrycket ”åhfanism”, att läsare ska tänka ”åh fan, det visste jag inte”. Boken är den ultimata åh fasen-upplevelsen. Den handlar om nationalism och är, 20 år senare, mer aktuell än någonsin.

Carina Bergfeldt , har skrivit ”Fadersmord”.

”Älgjägarna” av Per Gahrton. En underhållande och lätt satirisk deckare till skogs och i maktens korridorer.

Hans-Olov Öberg , har skrivit ”Djävulens tonsteg”, ”A strange tale – sagan om Esbjörn Svensson Trio”och nyutkomna ”Någon att lita på”.

”The man in the high castle” av Philip K Dick. Boken utspelas i början av 60-talet i ett USA som förlorat andra världskriget. Fantastisk bok om människors anpassningsförmåga och drömmar om en bättre verklighet.

Mattias Ronge , har skrivit ”Tittaren” och ”Den girige”.

– ”On the road” av Jack Kerouac. För språket, alla platser, all jazz, takten och drömmen om att hitta ”det”. Jag tycker att man ska läsa den när man är tonåring för första gången, och efter det, minst en gång per år tills man dör.

”Stormen och vreden” av William Faulkner. Det sinnliga, vindlande språket, själva historien, hur den berättas ... En roman som jag inte längre försöker förstå, utan bara har kapitulerat inför. Sorglig och outsägligt vacker berättelse.

Viktoria Myrén , har skrivit ”I en familj finns inga fiender” (2009) och ”Iris”.

”Här under polstjärnan” av Väinö Linna. 1500-sidig trilogi om det moderna Finlands framväxt, med patos för de egendomslösa, humor och säreget språk. I första delen etableras persongalleriet, och när hälften av huvudpersonerna sedan stryker med i inbördeskriget känns det verkligen.

Mats Jonsson , har skrivit ”Mats kamp”.

– ”Den hemliga trädgården” av Frances Hodgson Burnett. En av min barndoms största läsupplevelser. Tioåriga Mary förlorar sina föräldrar och skickas till sin farbror på landet. Där upptäcker hon en bortglömd trädgård som förändrar hennes liv. Annika Widholm, har skrivit ”Stenhusets hemlighet” och nyutkomna ”Luftsprång”.

”Doktor Glas” av Hjalmar Söderberg. Lysande dramaturgi, psykologisk nerv och tidlösa moralfilosofiska utläggningar i sekelskiftets Stockholm. Innehåller en uppsjö av meningar som har blivit klassiska citat.

Jonas Moström , har bland annat skrivit ”Svart cirkel”, ”Mirakelmannen” och ”Stryparen”.

– ”Dumskallarnas sammansvärjning” av John Kennedy Toole. Hysteriskt rolig och samtidigt nattsvart komedi som innehåller korv, intellektuella diskussioner, juridiska spetsfundigheter och lynchmobbar. Anders de la Motte, har skrivit ”[geim]”, ”[buzz]” och nyutkomna ”[bubble]”.

”David Copperfield” av Charles Dickens. Jag har läst den säkert trettio gånger och upptäcker ständigt nya saker. I en enda bok skapade han en hel värld som än i dag lär oss allt om hur det är att vara människa. 

Lena Ebervall , har skrivit ”Ers Majestäts olycklige Kurt” och ”Mördaren i folkhemmet”.

– Barbro Lindgrens trilogi ”Jättehemligt”, ”Världshemligt” och ”Bladen brinner”. Mina tårar rinner av skratt, sorg och igenkänning eller bara för att Barbro skriver så där mitt på hjärte-pricken där det är ömt och känsligt. Läs dem för barnen. Emma Hamberg, har skrivit ”Baddaren”, aktuell med ”Rosengädda nästa!” samt ”Din matkasse”.
– Mitt tips är Anders Sundelins utmärkta bok ”Fallet Wennerström” där vi kommer storspionen Stig Wennerström in på livet. Även om gåtan gäckat polis och militär i årtionden kan man som läsare ändå förstå Wennerströms psykologi. Claes de Faire, har skrivit ”Alla lyckliga familjer liknar varandra”, snart aktuell med ”Ministern – en kärlekshistoria”.
– Jag har några böcker jag återkommer till då och då; till exempel Le Carrés böcker om George Smiley eller Gibsons Neuromancer-saga. Men min favorit är nog Kurt Vonneguts ”Slakthus fem” – en rolig, underlig och mänsklig bok om ett massmord. Anders Fager, har skrivit ”Svenska kulter” , snart aktuell med ”Jag såg henne i dag i receptionen”.

”Andelen” av George Pelecanos. Han beskriver miljöer så att de kryper in under huden och människor så man tror att de är i rummet. Pelecanos är min stilistiska förebild och kommer jag någonsin i närheten av hans nivå blir jag för evigt lycklig.

Viggo Cavling , har skrivit ”Rörmokaren”, snart aktuell med uppföljaren ”Femte hjulet”.

”Ur kackerlackors levnad” av Inger Alfvén. En historia om kärlek och makt. Om svek och underkastelse. En tät och otäck relationsthriller som inte lämnar någon oberörd och som känns lika aktuell i dag som 1984. 

Camilla Grebe , har tillsammans med systern Åsa Träff skrivit: ”Någon sorts frid”, ”Bittrare än döden” och den aktuella boken ”Innan du dog”.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset