400 IT-experter övar  för att stoppa nya attacker  En man i Guy Fawkes-mask framför .. Anonymous hot i en video på Youtube. I dag ska värsta attacken komma.
400 IT-experter övar för att stoppa nya attacker En man i Guy Fawkes-mask framför .. Anonymous hot i en video på Youtube. I dag ska värsta attacken komma.

I dag, fredag, hotar hackergruppen Anonymous att genomföra sin största attack hittills mot svenska myndigheter.

Budskapet framförs i en film på Youtube.

– Denna fredag kommer vi att göra den största sak vi hittills gjort, säger en kvinnlig röst till bilder av en man med en vit så kallad Guy Fawkes-mask, symbol för bland annat Anonymous-nätverket.

Hotet skulle kunna avfärdas som pubertalt nonsens, men cyberattackerna är en realitet, vilket en rad svenska myndigheter, banker och andra företag fått lära sig den hårda vägen de senaste dagarna. 

Natten till i går utsattes bland annat Riksbankens, regeringens och riksdagens sajter för så kallade belastningsattacker, och slogs tillfälligt ut.

– Det vi ser i dag är bara toppen på ett isberg och bara en början om vi inte börjar bygga upp ett fungerande IT-skydd, säger Torbjörn Alander, ordförande i IT-säkerhetsföreningen SNSC.

Det europeiska organet för nätsäkerhet, Enisa, genomförde i går en storövning på olika platser i Europa, bland annat i Stockholm. Närmare 400 europeiska IT-säkerhetsexperter från 25 länder deltog och över 1 000 simulerade cyberincidenter hanterades.

Aftonbladet publicerade i går kväll en intervju med en kille som säger sig tillhöra nätverket. I intervjun berättar han att han ligger bakom den senaste hotfilmen.

– Det kommer att bli den värsta aktionen hittills. Vi ska skriva världshistoria, säger han till Aftonbladet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset