447 personer har tilldelats böter på mellan 80 och 750 euro.
447 personer har tilldelats böter på mellan 80 och 750 euro.

I höstas införde Frankrike en ny lag mot sexuella trakasserier. Sedan dess har 447 personer dömts för att ha trakasserat kvinnor i offentliga miljöer, skriver BBC.

Lagen infördes i augusti 2018 och förbjuder trakasserier på gator och i kollektivtrafiken. Förbudet handlar bland annat om påträngande frågor och kommentarer kring kvinnors utseende och kläder.

I september blev en man i 30-årsåldern blev den första personen som dömdes för att ha brutit mot lagen. Han slog till en 21-årig kvinna på rumpan, kallade henne för hora och kommenterade storleken på hennes bröst. Tidigare hade trakasserierna troligtvis inte bestraffats – nu dömdes han till böter på 300 euro.

LÄS MER: Domarna anklagas för sexism: ”Dam- och herrspelare ska behandlas lika”

Böter delas ut direkt

Sedan dess har ytterligare 446 personer tilldelats böter på mellan 80 och 750 euro. Boten delas ut direkt på plats eftersom många kvinnor inte vill genomgå en lång och jobbig rättegångsprocess.

Har varit effektiv

Enligt landets jämställdhetsminister, Marlène Schiappa, har lagen varit effektiv.

– Många av er i det här rummet sa att det aldrig skulle fungera, att vi inte skulle kunna definiera stötande sexuellt beteende, har hon sagt till det franska parlamentet.

LÄS MER: Pappa födde upp barnen på läsk och kakor – döms till fängelse

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Frankrike sexism