Profilbild på en forntida frisyr.
Profilbild på en forntida frisyr.

I en skogsbacke i Åkersberga, norr om Stockholm, har arkeologer hittat lerfigurer från stenåldern. Det är de äldsta figurerna föreställande människor som hittats i Sverige.

Arkeologer tror att det tiotal lerfigurer som hittats är 4 500 år gamla.

– Det är de äldsta tredimensionella figurer av människor som någonsin hittats i Sverige. Tidigare har vi bara hittat människor avbildade på sten eller ben, säger Niclas Björck, arkeolog vid Statens historiska museer.

Ovanligt många

Fyndet är även unikt ur ett internationellt perspektiv då det aldrig tidigare hittats så många figurer föreställande människor på en och samma plats. Ett 20-tal lerfigurer som föreställer djur har också hittats – även det ovanligt många.

– Jag känner bara till ett par lerfigurer, hittade på Åland, som är från den här tiden och som föreställer människor, säger Björck.

Skogsbacken var under yngre stenåldern en liten ö i den yttersta skärgården. Här levde en grupp människor av jakt och fiske, och det går fortfarande att se stenarna, samlade i ovala rundlar, som höll nere tältduken i hyddorna.

– Åkersberga låg då lika långt från fastlandet som Åland gör i dag. Man är mitt ute i en vattenvärld. Det märks på hur de bor, hur de äter och på deras vardag.

På stranden

Fynden gjordes på det som då var stranden, som användes som kök, vardagsrum och verkstad. Förutom figurerna har forskarna även hittat pilspetsar, mejslar, malstenar och sänke till fiskenät. Fynden visar att man i huvudsak levde på säl och i mindre grad på fisk.

– Vi kan aldrig veta säkert varför figurerna gjordes. Men det finns en likartad bildvärld som återkommer i områden i Sverige, Finland och Ryssland, så man kan tänka sig att det har med deras tro att göra. Figurerna har haft en viktig del i det, och förmedlats till barn och andra.

Arkeologerna/Sveriges historiska museer/TT
En kvinna med framträdande bröst och klädedräkt.
Arkeologerna/Sveriges historiska museer/TT
Lerfigur med forntida frisyr. De korslagda ränderna på ryggen föreställer förmodligen detaljer på klädedräkten.
Arkeologerna/Sveriges historiska museer/TT
Man i profil, med något bakåtlutat huvud. Skägget beskrivs som välvårdat.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset