USA:s befälhavare i Bagdad konstaterar att jihadiströrelsen IS har tappat manskap och mark i Irak och Syrien.
USA:s befälhavare i Bagdad konstaterar att jihadiströrelsen IS har tappat manskap och mark i Irak och Syrien.

Omkring 45 000 jihadister har dödats i Irak och Syrien sedan den USA-ledda insatsen för att bekämpa Islamiska staten (IS) inleddes för två år sedan. Det uppger generallöjtnant Sean MacFarland, som leder alliansens operationer mot IS.

– Vi uppskattar att under de senaste 11 månaderna har vi dödat omkring 25 000 fiendekrigare. När du lägger det till de 20 000 som uppskattningsvis dödats (tidigare), så innebär det 45 000 fiender avlägsnade från slagfältet, säger han.

MacFarland säger att den återstående IS-styrkan uppskattas till mellan 15 000 och 30 000. Han konstaterar att jihadisterna har allt svårare att fylla på i sina led.

– Antalet stridande vid frontlinjen har minskat. De har tappat inte bara i antal utan även i kvalitet. Vi ser dem inte operera ens i närheten av lika effektivt som tidigare, vilket gör dem till ännu lättare mål för oss, säger han till reportrar i det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon via videolänk från Bagdad.

IS uppskattas ha förlorat 25 000 kvadratkilometer av territoriet som en gång utgjorde det självutropade "kalifatet" i Irak och Syrien, vilket innebär 50 procent och 20 procent i respektive land.

MacFarland är optimistisk vad gäller att återta Mosul i Irak och al-Raqqa i Syrien och säger att det skulle förebåda "början på slutet" av insatsen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset