Fredrik Bergström, till vänster, och Anton Dahlberg trivdes i de hårda vindarna ute på Atlanten.
Fredrik Bergström, till vänster, och Anton Dahlberg trivdes i de hårda vindarna ute på Atlanten.

Hård vind och höga vågor – då blåste det till rejält för de svenska OS-seglarna.Anton Dahlberg och Fredrik Bergström slog till med andra och fjärde plats i 470 på torsdagen och susade till fjärde plats i sammandraget.Och Max Salminen seglade till sig en femte och en sjunde plats i finnjolle.

De svenska OS-seglarna verkar trivas bäst när de släpps ut från Guanabarabukten vid Marina Glória i Rio de Janeiro och utsätts för Atlantens vågor och vindar. Det blåste runt 10 meter per sekund och stundtals mer än så när Dahlberg och Bergström avancerade från 15:e till fjärde plats totalt. I båda racen var det sekunder som skiljde tätbåtarna.

– Det var jättetätt i båda heaten. Vi länsande väldigt bra i andra seglingen och kunde sånär blivit tvåa där också, säger Anton Dahlberg.

22:a-platsen i första racet får svenskduon räkna bort, men de har inte råd med fler djupdykningar i den tuffa tätkonkurrensen, där Australien och Kroatien som väntat finns med.

– Det är långt kvar på regattan fortfarande. Ett misstag från vår sida så droppar vi ner igen. Vi har kniven på strupen, säger gasten Fredrik Bergström.

Efter magsjuka och isolering fick han komma tillbaka till det övriga svenskgänget först på onsdagen.

– Då körde vi Star Wars-introt när alla fick äta middag tillsammans igen, säger Dahlberg.

Från 22:a till andra plats på 24 timmar. Förklaringen?

– Vi bestämde oss för att vara lite aggressivare. Fokusera på vår segling, inte tänka så mycket, säger Dahlberg.

Extrema vågor

Svenskarna intygar att det är just nu är mycket stor skillnad mellan att segla på de tre banorna inne i bukten jämfört med de tre banorna utanför.

– Det var extremt höga vågor i dag och uppemot 13-14 knop, säger Dahlberg.

– Men ute eller inne spelar faktiskt ingen roll. Vi kan det mesta, säger Bergström.

Tätt i finnjolle

Max Salminen seglade också fort i den kraftiga vinden och blev sjua och femma. Han avancerade bara fyra placeringar, till 13:e, men det är mycket tätt i finnjolle. Till tionde plats, som krävs för att nå finalseglingen, är det bara två poäng. Och till medaljplats bara elva.

– Jag är nöjd med min segling, det är det viktigaste. Det här var en rejäl självförtroendeboost, säger Salminen.

– Det är mer tekniskt där ute i de stora vågorna och det är svårt att hitta sådana förhållanden någon annanstans än här. Och när tekniken stämmer och man känner sig hemma i det så går det fort.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset