Det finns egentligen ingenting som tyder på att namninsamlingen skulle vara seriöst menad.
Det finns egentligen ingenting som tyder på att namninsamlingen skulle vara seriöst menad.

Personer på internetforumet 4chan har sedan tisdagen bedrivit en kampanj under namnet "Operation Swedistan". Syftet med kampanjen är att samla in namn till en av användarna skapad namninsamling om att ändra svenska flaggan till en "muslimsk" sådan.

Under måndagen startade en namninsamling på sajten Avaaz med namnet ”Prime Minister of Sweden, Stefan Löfven: Please consider changing offensive national flag”. Kampanjen, som i skrivande stund har drygt 3 000 namnunderskrifter påstår att man menar att den svenska flaggan är en påminnelse om Sveriges mörka och förtryckande bakgrund och att flaggan bör ersättas med ”islams heliga symbol”.

LÄS MER: Så organiserar svenskar desinformation på nätet inför franska valet

Men det finns egentligen ingenting som tyder på att kampanjen skulle vara seriöst menad. Snarare verkar kampanjen vara iscensatt med syfte att provocera av en serie internettroll på nätforumet 4chan.

I flera trådar på nätforumet har personer med ip-adresser från flera länder, däribland Sverige, samlats för att sprida namninsamlingen. Där sammanfattas målet med kampanjen som följande: Att få bilden av att många vill ändra svenska flaggan viral, att få ”vänsterinriktade normisar” att inse hur ”cuckat” (ungefär ”mesigt”) Europa är om svenska myndigheter överväger frågan, att skapa en ”organisk rörelse som vill försvara den svenska kristna flaggan” och att skapa en konflikt mellan de som vill behålla flaggan och deras ”skapade rörelse”.

Detta har bland annat gjorts med hjälp av tweets under den nyskapade hashtaggen #ForBetterSweden, falska propagandabilder och fingerade skärmdumpar från tidningar som Slate och Buzzfeed. Även den liknande sajten 8chan har en tråd om projektet.

”Grejen är att om det här får fart så kommer det fungera. Vänstern i Sverige är så jävla galna och vill göra allt för att inte vara ‘rasistiska'”, skriver en användare med svensk ip-adress.

Konspirationssajten Infowars har redan plockat upp ”nyheten”. I en artikel skriver man att ”vissa har hävdat att kampanjen är en trollaktion från 4chan men att svenskar nog går på det ändå”.  På Twitter har en serie anonyma konton twittrat ut den falska propagandan under hashtaggen #ForBetterSweden. I princip alla konton är anonyma och formulerar sig på engelska. Flera konton, med namn som ”Muslims for peace” är nystartade och verkar vara skapade specifikt för att sprida namninsamlingen.

LÄS MER: Hur en tecknad groda blev en av det amerikanska valets stora frågor

”Operation Swedistan” är knappast den första trollkampanjen som först organiserats på 4chan, vars politikforum ofta är en stor källa av satir och trollande men som också innehåller mycket högerextremistisk och nazistisk propaganda. Under det senaste året har 4chan-användare till exempel försökt få olika symboler att kopplas samman med den så kallade alt-right-rörelsen, däribland Facebooks like-tumme och peace-tecknet.  En annan vanlig strategi är att försöka få människor som man menar är inom den politiska vänstern att ställa sig bakom åsikter som man menar att en majoritet av befolkningen anser är konstiga.

LÄS MER: Fyra symboler som kopplats till högerextremism på nätet – här är historien bakom

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om 4chan