Alexandra Ivarsson är kritisk till vårdens bemötande när dottern var på femårskontroll.
Alexandra Ivarsson är kritisk till vårdens bemötande när dottern var på femårskontroll.

När Alexandra Ivarssons femåriga dotter var på barnavårdscentralen fick hon höra att hon var överviktig enligt BMI-skalan. Något som hennes mamma riktar skarp kritik mot.

I fredags skrev Alexandra Ivarsson om händelsen på Facebook. Om hur hennes femåriga dotter fick höra att hon klassades som överviktig enligt BMI-skalan.

”DETTA ÄR GALET!!!! Är det konstigt om barn idag mår dåligt och känner sig tjocka, när detta tydligen är en bild av ett TJOCKT BARN”, skrev hon bland annat.

– Det är inte en bra diskussion att bara säga att barnet är överviktigt. Det kan få konsekvenser i framtiden att få höra det, säger Alexandra Ivarsson till Metro.

►LÄS MER: Amanda, 21, skrev ”fuck you” till vikthatarna – har delats av tusentals

Det var när hon besökte barnavårdscentralen med sin dotter för en femårskontroll som hon fick beskedet. Alexandra är kritisk till att man förlitar sig på BMI.

– Jag har all förståelse för att det behövs en måttstock, men det är ett vanskligt sätt att mäta. Det viktigaste är att barnet får i sig rätt näring, säger hon.

I stället tycker hon att vården bör ha ett övergripande samtal runt kost och hälsa.

– Att barnen ska få höra att de är överviktiga så tidigt är inte okej, säger Alexandra Ivarsson.

Hon uppmanade folk att dela vidare inlägget som nu har delats över 28 000 gånger.

– Jag har fått hundratals privata mejl från folk. Det är i stort sett bara positiv respons från folk som tycker att det är bra att det uppmärksammas, säger hon.

►LÄS MER: Marion, 22, pressade vikten med bantningspiller – höll på att dö tre gånger

Claude Marcus, professor och barnläkare vid Karolinska institutet, vill inte kommentera det enskilda fallet. Men han ser inget problem med att använda BMI som mått.

– Det är helt relevant att använda det. Man måste dock alltid titta på barnet också innan man gör en bedömning. Det gäller att man använder det med sunt förnuft, framför allt för barn. BMI är inte helt längdneutralt, är man lång får man ett högre BMI, säger han.

Är det viktigt att kontrollera barns vikt?

– Fetma är en sjukdom även hos barn som är kopplat till risk för framtida sjuklighet och för tidig död. Det finns skäl att göra någonting åt det om man kan. Det är lättare att hantera det tidigare, säger Claude Marcus.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset