Ett av de vapen som lämnats in är ett avsågat hagelgevär.
Ett av de vapen som lämnats in är ett avsågat hagelgevär.

Halva tiden har gått av den pågående vapenamnestin i Sverige. Hittills har 5 206 vapen lämnats in. 16 av dessa är automatvapen.

Joakim Norenhag är projektledare för vapenamnestin hos Polisen. Han säger att resultatet är ungefär vad de har förväntat sig.

– Det är något färre vapen än vid den förra vapenamnestin. Vapnen töms ut ur samhället efter varje amnesti så det är naturligt att det blir mindre vapen efter varje amnesti, säger han.

LÄS MER: Polisen: Vapenamnestin en viktig del

Han är nöjd med antalet vapen som har kommit in.

– De flesta vapen är av vad man kan kalla oskyldig karaktär. Till exempel vapen från dödsbon och liknande men över 5 000 vapen får ses som ett bra resultat.

Polisen har gjort en riktad insats mot kriminella. De har försökt nå ut med informationen via lokalpolisen och andra lokala organisationer.

– Vi har fått in några enstaka vapen som vi kan bekräfta är från den kriminella världen. Ett vapen mindre i dessa kretsar ser vi som en framgång, säger Joakim Norenhag.

LÄS MER: Siktet ställs in för vapenamnesti våren 2018

Flest vapen har lämnats in till polisregion Syd med 1 206 stycken följt av region Väst med 1 102 vapen och Stockholmsregionen med 893 vapen.

Joakim Norenhag tror att det är rimligt att de totalt kommer få in mellan 10 000 och 11 00 vapen vid vapenamnestin slut.

Typ av vapen som lämnats in:

2 446 gevär

1 650 enhandsvapen (pistoler och revolvrar)

16 helautomatiska skjutvapen

11 harpunvapen

5 pennpistoler

 

Källa: Polisen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om vapen polisen