Vill du upptäcka en ny kultur, lära dig ett nytt språk och skaffa vänner för livet? Är du redo att lämna familj, vänner och tryggheten hemma i Sverige? Här kan du ta reda på hur redo du är för en internationell karriär.

Du har aldrig studerat eller arbetat utomlands
Om du aldrig lämnat trygga Sverige för en längre utlandserfarenhet kan det vara svårt att veta vad du är på väg att ge dig in på. Att studera utomlands ger dig inte bara en guldstjärna på cv:et men också ett nätverk av internationella kontakter, förbättrade språkkunskaper och absolut inte att glömma ett förbättrat självförtroende.

Enligt en undersökning från Statistiska centralbyrån ger utlandsstudier en högre medellön, det viktiga är, enligt undersökningen, inte var du studerat eller hur länge utan att du har en erfarenhet av att studera utomlands i bagaget.

Din engelska är lite knacklig
Svenskar är överlag bra på engelska men det är skillnad på att kunna grammatiken och glänsa i klassrummet och att känna säkerhet i tal och skrift. Tänk dig då att bli intervjuad för drömjobbet på engelska, panik gånger två. I regel brukar man säga att det krävs åtminstone en C1 nivå för att kunna ta steget och jobba professionellt på engelska. Vet du hur du ligger till?

Gör EF:s språktest och se om du är redo för en internationell karriär!

Du kan ”bara” två språk
Vi svenskar blir i princip serverade en grundnivå av engelska på ett silverfat. Tack vare att vi matas med tv-serier på originalspråk samt att vi har ett väl fungerande skolsystem och en allmän passion för amerikansk och brittisk kultur är det få svenskar som inte kan ta sig fram på engelska. För att verkligen lyckas internationellt så är dock ett tredje eller varför inte ett fjärde språk en stor konkurrensfördel. Att studera utomlands är definitivt en genväg till att lära sig ett tredje språk, plus att du får internationella vänner och ett utlandsäventyr på köpet.

Du är inte redo att lämna trygga Sverige
Vid första tanken kan en utlandserfarenhet verka lockande men skulle du verkligen kunna tänka dig en frukost utan ägg och kaviar, en midsommar utan ”Små grodorna” och Jansons frestelse eller en sommar utan myggbett och 15 gradiga klippdopp. Om alternativet är pizza och 30 gradiga lata eftermiddagar i Rom, shopping och hamburgare i New York eller fotboll och Afternoon Tea i London så kanske svaret är ja! Då är du kanske redo att ta steget ändå, att lämna tryggheten, familjen och vänner kan verka skrämmande men tänk på att de kommer finnas kvar en flygresa bort och att du har en hel värld där ute som väntar på att bli upptäckt.

Du har inte ett internationellt nätverk
För att ro drömjobbet i hamn är det en fördel med ett internationellt nätverk. Att ha en internationell referens på cv:et, studera utomlands som ett tecken på självständighet eller en soffa att crasha på när du väl bestämmer dig för att flytta är saker som underlättar och som gör att du stiger i ranking hos en blivande arbetsgivare. Det är aldrig för sent att skaffa sig ett internationellt nätverk. På EF:s språkkurser har du möjlighet att träffa likasinnade från över 100 nationer, är det inte ett perfekt tillfälle att utvidga sitt internationella nätverk så säg?

Läs mer om utlandsstudier på EF Education.

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset