Handbolls-EM är i full gång och Sverige jagar nya framgångar. Vad sägs om en nostalgisk återblick? Här är Blågults fem bästa mästerskap på 2010-talet.

1. Superskrällen – EM 2010

Sverige inledde mästerskapet med att vinna samtliga matcher i det första gruppspelet – för första gången i EM-historien. Då förstod vi varåt det barkade. Blågult, då ledda av Per Johansson, fortsatte att imponera i mellanrundan och besegrade bland annat storfavoriten Norge. Det räckte hela vägen till final och nytt möte med Norge – men där avgjorde norskornas rutin. Linnea Torstensson blev turneringens MVP och Bella Gulldén fick sitt stora genombrott.

2. Revanschen mot Montenegro – EM 2014 

Efter att ha missat semifinal i EM 2012 var det ett revanschsuget Sverige som åkte till mästerskapet i Kroatien och Ungern. Första gruppspelet spelades av utan problem och Blågult var vidare som etta. I mellanrundan föll Sverige i en match, mot Montenegro, vilket innebar att Norge väntade i semi. Där blev det en väntad förlust – men i bronsmatchen tog firma Helle Thomsens/Thomas Sivertssons lag revansch på Montenegro och åkte hem med medaljen.

3. Bästa placeringen i historien – VM 2017

På vägen till semifinalen hade Sverige, i Henrik Signells tredje mästerskap som förbundskapten, besegrat både Danmark och Norge. Det luktade final. Men sen tog bränslet slut och både semifinalen och bronsmatchen slutade med förlust mot Frankrike respektive Nederländerna. Men fjärdeplatsen går till historien ändå – placeringen var Blågults bästa i ett VM i historien. Nathalie Hagman togs ut i världslaget och Gulldén kom fyra i skytteligan.

4. Ett mål från semin – EM 2012

Trots ett bra första gruppspel med två segrar och en förlust kom Sverige in i mellanrundan med ett dystert utgångsläge. Förlust mot Norge, seger mot Tjeckien och kryss mot Serbien räckte – nästan. När mellanrundan summerades stod det klart att Blågult var ett mål från att nå semifinal. Vinst mot Serbien hade räckt. Mästerskapet var Torbjörn Klingbergs första som förbundskapten och Gulldén kom, i vanlig ordning, högt upp i skytteligan.

5. Godkänd start med Signell – OS 2016

Sverige gjorde vad de skulle i gruppspelet i Rio. Klara segrar mot Argentina och Sydkorea, väntade förluster mot Frankrike och Ryssland, samt ett kryss mot Nederländerna. Problemet var bara att Norge inte vann sin grupp. Det betydde att Blågult fick ställas mot mardrömsmotståndaren igen, den här gången i kvartsfinal. Där vann Norge rättvist. En klart godkänd turnering med ny förbundskapten i form av Signell.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset