”Das model”, ”The robots”, ”Computer love”, ”Tour de France”, ”Autobahn” är bara några av de låtar som Kraftwerk står bakom.
”Das model”, ”The robots”, ”Computer love”, ”Tour de France”, ”Autobahn” är bara några av de låtar som Kraftwerk står bakom.

I dag är den sista dagen på Way Out West. Det är mycket som ska hinnas med – men Metro har koll på vad du absolut inte får missa.

Karl Walter/Getty Images

Frank Ocean spelar förhoppningsvis på Flamingo i kväll.

För första gången ställer sig musikkollektivet Ingrid på scen tillsammans. I kväll klockan 01.30 på Trägår'n.

Earl Gibson III//Getty Images

Rapparen ASAP Rocky uppträder i dag.

Erik Mårtensson/Scanpix

Lalehs låtar toppar listor, i kväll spelar hon på Azalea.

1. Ikoniska Kraftwerk

Vad: Kraftwerk.
När: Spelar i kväll klockan 22.20 på Flamingoscenen.
Bildades: 1970 i Düsseldorf i Tyskland av Ralf Hütter och numera avhoppade Florian Schneider.
Skivor i urval: ”Kraftwerk” (1970), ”Autobahn” (1974), ”Die Mensch-machine” (1978), ”The Mix” (1991).

Kraftwerk har skapat banbrytande musik sedan de bildades i Düsseldorf i Tyskland 1970. I kväll tar de med sin storslagna 3D-show till Slottsskogen. Metro tog hjälp av musikjournalisten och Kraftwerkkännaren Jan Gradvall för att reda ut varför man inte får missa deras sällsynta Sverigespelning i kväll.

Hur stort är det att Kraftwerk spelar på Way Out West?
Väldigt stort, enligt musikjournalisten Jan Gradvall som sett gruppen live tre gånger tidigare och kommer vara på plats vid Flamingoscenen i Slottsskogen i dag.

– Jag tror att Kraftwerk är så pass stora att de lätt skulle sälja ut Globen två gånger eftersom trycket på biljetter är så pass stort.  De har spelat i Sverige väldigt sällan och har generationer av inbitna fans. Egentligen är de för stora för att spela på en festival som Way Out West men det är bara att säga grattis till festivalen som bokat dem, säger han.


3D på bio känner vi till, men hur är det att se en konsert med 3D-glasögon?
I våras gjorde Kraftwerk en serie 3D-konserter på Museum of Modern Art i New York. Jan Gradvall var där och säger att gruppen har tagit 3D till ”nästa nivå”.

– Det var helt spektakulärt. Det kändes som att bokstäverna och grafiken kom rakt i huvudet på en, det blev verkligen 3D. Jag har sett ”Avatar” och en massa tecknade 3D-filmer och det här är 3D 2.0. Men jag kan inte svära på att det fungerar lika bra på en scen utomhus, säger han.

Kraftwerk bildades 1970 och Ralf Hütter är den enda originalmedlemmen som är kvar i gruppen. Är det här en nostalgikonsert?
Nej. Tvärtom. Och det beror till stor del på att Ralf Hütter fortfarande är kvar.

– Ralf Hütter är både Kraftwerks McCartney och Lennon skulle man kunna säga. Det är hans band. Florian Schneider, som hoppade av för två år sedan, var ungefär som George Harrison, en viktig men inte ändå inte outbytbar del. Resten är utbytbara. Även de personer i Kraftwerk som bland fansen betraktas som nykomlingar har varit med i 30 år på olika sätt som ljudtekniker eller så, säger Jan Gradvall.

På vilket sätt har Kraftwerk påverkat musiken som skapas i dag?
Jan Gradvall förklarar att all form av musik med elektroniska inslag kan härledas till Kraftwerk.

– Säg att man räknar upp sex, sju av de mest avgörande artisterna som har funnits så är Kraftwerk definitivt en av dem, säger han.

Kraftwerk går inte att jämföra med andra popband.

– De är helt ointresserade av att göra nya album.  Vad de gör är ungefär som klassiska kompositörer, de har sina verk som de förfinar och förfinar, säger Jan Gradvall.

2. Frank Ocean – r’n’b-stjärnan som alla snackar om

Om han nu kommer. I går ställde den 24-årige r’n’b-sångaren in sin spelning i Finland. I förrgår avbröt han sin konsert i Oslo efter bara 15 minuter. Orsaken är att Frank Ocean drabbats av akuta problem med rösten.

Under gårdagen var Metro i kontakt med festivalarrangören Luger som höll tummarna för att hans spelning på Flamingoscenen i kväll klockan 20.00 blir av.

Sent i går meddelande Joel Borg, pressansvarig på Luger, att Frank Ocean ”vilar rösten i dag. Vi håller tummarna för giget i morgon”.

Nikki Amini, presskontakt för Frank Ocean på skivbolaget Universal Music, hade i går inte hört om hans hälsoläge påverkar konserten i Slottsskogen.

– Som det ser ut nu blir spelningen av men jag kan varken säga bu eller bä, säger Nikki Amini.

Om Frank Ocean kommer behöver man inte vara Saida för att gissa att den blir en av festivalens största snackisar.  Han var på allas läppar redan förra året – dels som medlem i hiphop-kollektivet Odd Future Wolf Gang Kill Them All och dels genom sin solokarriär som kickade i gång med mixtejpet ”Nostalgia, ultra”.

I juni i år skapade han rubriker när han kom ut som bisexuell. På sitt hyllade debutalbum ”Channel orange” som kom i juli sjunger han bland annat om kärleken till en man.

3. Klubba med Ingrid

För två år sedan spelade Lykke Li på Azaleascenen på Way Out West. I kväll gör hon en klubbspelning på Trädgår’n klockan 01.30. Och det är inte vilken klubbspelning som helst. För första gången ställer sig musikkollektivet Ingrid på scen tillsammans. Peter Bjorn and John, Andrew, Christian & Pontus från Miike Snow, Jocke Åhlund och Coco Morier med flera kommer att framföra varandras låtar.

4. Hiphoparna äntrar scenen

Om gårdagen tillhörde de kvinnliga artisterna så domineras den sista dagen på årets festival av hiphopartisterna. Den inleds klockan 15.15 på Linnéscenen av Alabamarapparen Michael Wayne Atha, mer känd som Yelawolf, och följs av det 23-årige stjärnskottet ASAP Rocky. Han har bara släppt mixtejpet ”LiveLoveASAP” men det har räckt för att göra honom till en av de mest omtalade hiphop-artisterna just nu.

Dagens veteran i sammanhanget är 40-årige Common som både rappar på scen och agerar framför kameran. Förra året släppte han sitt nionde studioalbum ”The dreamer/The believer”

Klockan 23.00 på Linnéscenen kliver det omskrivna hiphop-kollektivet Odd Future Wolf Gang Kill Them All ut som den sista akten i Slottsskogen för i år.

5. Finstämda toner från Laleh

Laleh dominerade tio-i-topplistan på de Way Out West-aktuella artister som streamats mest på Spotify.
Hennes hitsinglar ”Some die young” och ”Vårens förs-ta dag” toppade listan och ”Bjurö klubb” låg på nionde plats.

Den tystlåtna sångerskan fick det mest högljudda genombrottet när hon var med i den senaste säsongen av TV4:s ”Så mycket bättre” och gjorde egensinniga tolkningar av de andra deltagarnas låtar.

I januari i år släppte hon sitt fjärde studioalbum ”Sjung”. Under våren och sommaren har hon turnerat runt om i Sverige och hon var en av artisterna som deltog i minneskonserten i Oslo för att hedra offren på Utöya. I kväll klockan 18.45 intar Laleh Azaleascenen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset