Det är fortfarande tabu att prata om sexualitet som äldre.
Det är fortfarande tabu att prata om sexualitet som äldre.

Äldre personers sexliv, finns det? Ja, i högsta grad. En avhandling från Sahlgrenska visar att sex av tio kvinnor och sju av tio män som är över 70 år har en hög tillfredsställelse i sexualiteten.

Det är fortfarande tabu att prata om sexualitet som äldre – och det finns många felaktiga föreställningar. Här är fem av dem.

Myt 1. Äldre kvinnor tappar intresset för sex
”Det är inget fel på min lust, tvärtom – jag saknar intimitet och närhet.” Citatet är från en kvinna som är 80 år.
Att äldre kvinnor skulle vara ointresserade av sex är fel. Tvärtom visar studier att de flesta äldre skulle vilja ha mer intimitet och sex än de faktiskt har. Det som kan förändras med åldern är att tändningen tar längre tid och inte blir lika stark som tidigare. Det betyder att äldre personer kan behöva mer av det som tänder – mer stimulans, helt enkelt.

LÄS MER: Här är sex saker du behöver veta om klimakteriet

Myt 2. Hormonerna ställer till det för sexlusten
Det finns en myt att hormoner har en stor betydelse för sexualiteten och kroppsliga förändringar. Så är det inte utan de kroppsliga förändringarna beror till störst del på att kroppen ändras med åren. Kroppsliga förändringar kan man komma förbi genom att hålla igång sexet med onani och sexuella relationer. Därför är tipset: Håller du igång lusten och sexet så brukar kroppens förändringar inte märkas så mycket.

Myt 3. Äldre kvinnor blir mindre våta
En annan myt påstår att slidans möjlighet till våthet och svullnad minskar med åldern. Men så är det inte – studier visar att äldre kvinnor kan få samma våthet och blodfyllnad som tidigare, då de känner sexuell upphetsning eller stimulans. Även om slemhinnorna blir torrare så är förmågan att bli våt vid sex densamma trots östrogennivåerna.

Myt 4. Sjukdom eller förändrad kroppslig funktion = adjö sexliv
Äldre med sjukdomar och funktionsnedsättningar anses felaktigt sakna sexuellt intresse, eller så förutsätter man att de inte ha möjligheter att vara sexuellt aktiva. Men det finns bra lösningar på de problem som kanske uppstår. Sexleksaker, sexhjälpmedel och potensmedel är några sådana. Hälso- och sjukvården kan vara till hjälp med råd och tips.

Myt 5. Män hamnar också i klimakteriet
Nej, det finns ingen motsvarighet till klimakteriet hos män. Däremot kan mäns testosteronnivåer sjunka, med symptom som bristande sexuell lust, erektionsproblem, minskad muskelmassa och nedstämdhet. Men den vanligaste orsaken till låga testosteronnivåer är inte ålder utan fetma. Besvär med erektionen i högre ålder orsakas ofta av försämrad blodcirkulation. Regelbunden motion och viktminskning kan minska besvären.

LÄS MER: Så överlever du en separation

Källor: rfsu.se, 1177.se, Anova (Stefan Arver och Mats Holmberg), studier från institutet för vetenskap och hälsa, Malmö högskola samt Nils Beckmans avhandling ”Epidemiological studies of sexuality in old age”, publicerad 2015 vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset