Hiv överförs inte via kyssar, pussar, smekningar, kramar och samlag med kondom.
Hiv överförs inte via kyssar, pussar, smekningar, kramar och samlag med kondom.

När hiv upptäcktes i Sverige för cirka 30 år sedan var det en dödlig och farlig sjukdom. Men mycket har hänt sedan dess. Här får du bättre koll på hiv.

Vad är egentligen hiv?
– Det är ett virus som vem som helst kan få. Det överförs främst via sexuella kontakter, men kan också överföras via graviditet, förlossning, amning och ifall du skulle dela injektionsspruta med någon som har hiv, säger Åsa Enervik, barnmorska på RFSU.

LÄS MER: Här går gränsen för otrohet

Hiv förs över med kroppsvätskor, till exempel sperma, försats, blod och slidsekret. Infekteringen sker via slemhinnorna. Åsa Enervik förklarar att slemhinnor kan finnas till exempel i svalget, slidan, analen och urinrörsöppningen på penis.
– Insidan av förhuden på penis är ingen slemhinna men huden är tunn så där kan hiv ta sig in, säger Åsa Enervik.

Hon förklarar att viruset hiv infekterar och bryter så småningom ner immunförsvaret.
– Hiv-viruset angriper de celler i immunförsvaret som ser till att försvaret fungerar som det ska, så att övriga celler i immunförsvaret inte vet riktigt vad de ska göra, säger Åsa Enervik.
Det kan ta flera år innan immunförsvaret påverkas, det är därför man kan ha hiv utan att märka något.

Hur upptäcker man hiv?
– Att testa sig är då det enda sättet att upptäcka om man har hiv, säger Åsa Enervik.
Många är rädda för hiv vilket kan göra att personer som lever med hiv möts av en hel del fördomar.
– Det hänger ofta ihop med okunskap, säger Åsa Enervik.

LÄS MER: Därför är kvinnor som har sex med kvinnor mer nöjda med sitt sexliv

5 fakta om hiv som kan vara bra att känna till:

1. Du dör inte tidigare än andra
Ingen i Sverige dör i förtid av hiv, man lever ett fullångt liv om man får behandling. Det är idag en kronisk sjukdom som är behandlingsbar, även om den inte går att bota.
2. Bättre att testa än inte testa
De flesta som får hiv får det av någon som inte vet om att den har det. Genom oskyddade vaginala eller anala samlag eller annat osäkert sex. Det är alltså mycket mer osäkert att ha sex med någon som inte testat sig än att ha sex med någon som har hiv och tar mediciner.
3. Kyssar är okej
Hiv överförs inte genom huden och inte genom saker. Det överförs inte genom kyssar, pussar, smekningar, kramar och samlag med kondom. Man kan dricka ur samma glas, sova i samma säng och äta från samma tallrik utan risk för överföring.
4. Kondom skyddar bäst
Kondom är det bästa skyddet mot hiv om man har vaginala och anala samlag. Där har alla ett eget ansvar, man kan inte lägga över det på någon annan. Ansvaret och beslutet att använda kondom är allas. Säkrare sex kan också vara att smeka, gnida, gnugga och ha sex med leksaker.
5. Medicinering minskar risken för överföring till nästan noll
Vid sex med någon som har hiv är risken för överföring minimal om den som har hiv tar sin medicin som den ska. Behandlingen är så effektiv att den minskar virusnivåerna till nära noll.

 

Så testar du dig för hiv

* Det finns två typer av hiv-test. Ett test ger svar efter 15 minuter. Provet tas genom ett stick i fingret. Det testet kan göras åtta veckor efter oskyddat sex. Det andra sättet att testa är genom ett blodprov i armvecket. Det testet kan göras sex veckor efter oskyddat sex.
* Provsvaret får man efter några dagar. Det är viktigt att testa sig så snart det går, för då får man veta hur läget är och man kan påbörja behandling snabbt när det behövs. Det minskar också risken att föra vidare infektionen.
* Hiv-test är alltid gratis och man behöver aldrig motivera varför man vill testa sig. Det går också att vara anonym.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177.se och rfsu.se

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset