Klamydia är den vanligaste könssjukdomen – 36 203 fall rapporterades förra året och så har det sett ut i många år. ”Varje dag vi har öppet på kliniken ringer vi och berättar för någon man eller kvinna att hen fått klamydia”, berättar Åsa Enervik, barnmorska på RFSU.

 

Att få beskedet om klamydia väcker känslor, man blir ledsen och orolig, arg på sig själv eller sin partner. Andra är mer tacksamma över att det går att få behandling.
Här kommer barnmorskan Åsa Enerviks lista över 5 saker du kanske inte visste om klamydia:

LÄS MER: Flytningarna talar om hur ditt underliv mår

1. Inga symptom
De flesta med klamydia har inga besvär eller symptom. Det betyder att om du haft sex oskyddat är det bra att du går och testar dig.
– Leta inte efter symptom, du kanske inte får några. En vecka efter att du haft oskyddat sex kan du testa dig, säger Åsa Enervik.
Har du haft klamydia har du en ökad risk att smittas igen – och dessutom ökar risken för andra infektioner.

2. Testa där det behövs
Testet ska göras där man har haft sex.
– Till exempel munnen, urinröret, analen eller slidan är ställen som klamydia kan överföras till. Har du haft en ögoninflammation på ena ögat kan det faktiskt vara tecken på att du haft en klamydiainfektion där. Det kan hända om man får sekret i ögat, säger Åsa Enervik.
Urinprov eller test från slida, anal eller svalg är det vanligaste sättet att testa klamydia på.

3. Gör en smittspårning
Eftersom klamydia omfattas av smittskyddslagen, anmäls de som fått klamydia till Smittskyddet. Det betyder att man måste göra en smittspårning.
– Smittspårningen brukar göras på mottagningen i samband med att du får behandling. Du måste lämna uppgifter om de du haft sex med det senaste året för att underlätta spårningen, säger Åsa Enervik.
Vårdpersonal spårar, vilket inte alltid är lätt. Därför kan det vara en idé att själv berätta för den du haft sex med – inte minst för att det är respektfullt.

4. Oro för sterilitet
En obehandlad klamydiainfektion kan leda till att du får en inflammation i äggledare eller bitestikel.
– Många är oroliga för att bli sterila. Men de flesta kan bli gravida trots att de haft klamydia både en och flera gånger. Se till att du får behandling snabbt – ju snabbare du behandlas desto mindre risk för komplikationer, säger Åsa Enervik.

5. Behandling – så funkar det
Klamydia behandlas med antibiotika, och rekommendationen är att undvika att ha sex under behandlingsperioden på nio dagar.
– Hoppa över slidsamlag, anala samlag och munsex tills du är färdigbehandlad, säger Åsa Enervik.
När du ska ha sex igen är kondom ett bra skydd.
– Prata med varandra. Det blir inte bra om en av er är beredd att ta risker men inte den andra. Bättre då med ett gemensamt ömsesidigt beslut, säger Åsa Enervik.

LÄS MER: 5 saker alla borde veta om p-piller

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset