Bob Dylan tilldelades årets Nobelpris i litteratur med motiveringen "som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen".
Bob Dylan tilldelades årets Nobelpris i litteratur med motiveringen "som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen".

Han är singer-songwriter, författare, regissör och poet. Årets nobelpristagare i litteratur är Bob Dylan. Här är 5 saker du kanske inte visste om legendaren.

Bob Dylan presenterades som årets nobelpristagare i litteratur torsdagen den 13 oktober klockan 13.00 med motiveringen att han ”skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”.

En som blev överraskad över akademiens val är Ola Holmgren, professor emeritus i litteraturvetenskap, som har följt Bob Dylan under flera års tid.

Nyligen släppte han boken “Stickspår : åtta skäl varför Bob Dylan borde tilldelas Nobelpriset i litteratur”. Men att Dylan verkligen skulle tilldelas Nobelpriset förvånar professorn.

– Det var ju mest på skämt som jag kallade boken så. Det kom som en fullständig överraskning att han tilldelas priset, men jag tycker verkligen att det är kul att han har fått det. Han är ett stort nyskapande geni, säger han.

LÄS MER: Bob Dylan gav 40 gånger pengarna: ”Vi trodde inte på honom”

Trots att Ola Holmgren är förvånad över Svenska Akademiens val, tycker han att Bob Dylan är en klart värdig vinnare.

– Det måste ju finnas några i akademien som, liksom jag, har förstått hans storhet. Däremot är inte Dylan helt lättillgänglig fast han är en superstjärna. Han bjuder inte så mycket på sig själv och är väldigt komplex. Trots att han tillhör populärmusiken så är han mer utav en poet, säger Ola Holmgren.

75-åriga Bob Dylan föddes i Minnesota, USA, under namnet Robert Allen Zimmerman och har flertal gånger beskrivits som en rocklegend i litteraturen. Här är 5 saker du kanske inte visste om profilen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset