Att låna pengar hos banken har varit billigt länge men vad har vi att vänta av 2017? Vi frågade ekonomiexpert Karl-Mikael Syding vad du måste veta för att säkra din privatekonomi det kommande året. Här är hans tips.

1. Räntorna stiger under 2017

rantaupp2

Vi kommer att se svagt stigande räntor. Reporäntan – räntan som banken betalar när den lånar pengar av Centralbanken – kommer att stiga något under året. Som mest 0,5 procentenheter, för att sedan falla igen. Men går den upp påverkas även räntorna på dina privatlån; som bostadslån och billån.


2. Det blir dyrare att låna

De blir troligtvis lite dyrare att låna framöver. Men som privatperson behöver du inte tänka särskilt mycket på det, banken kommer sätta upp ramverk anpassade efter eventuella höjningar. I dagsläget får du till exempel låna 85 % av fastighetspriset när du köper bostad. Banken räknar på en rejäl marginal för vad räntan kan stiga till innan de beviljar lån för att säkerställa att du ska klara betala lånet. Bostadspriserna har dock fallit kraftigt i nästan alla länder utom Sverige. Det kan därför vara dags för ett fall även här under den kommande femårsperioden, vilket kan vara bra att ha i bakhuvudet om du går i köptankar.


3. Bind inte dina lån

businesshand

Det är ytterst sällan det lönar sig att binda lån. För att det ska löna sig måste räntan för det rörliga lånet stiga rejält. Först ska det stiga till samma nivå som kostnaden för ett bundet lån och sedan minst lika mycket till för att det ska motsvara skillnaden i ränta mellan fast och rörlig i dag. Det kommer troligtvis inte att ske under perioden 2017–2022. Ska det vara lönsamt att binda lånet bör du dessutom göra det på mer än tio år.


4. Aktier är förenade med hög risk

exhange

Många blir lockade att köpa aktier och fonder i dag, vilket medför ett köptryck på aktier. Det har pågått ett bra tag, men processen tros fortsätta och tillfälligt trycka upp kurserna. Dras inte med i trenden om du inte verkligen vet vad du gör.


5. Dubbelsmäll för bostadsrätt

lagenheter2

Många kanske inte tänker på att bostadsrättsföreningar ofta har stora skulder. Stiger räntorna påverkar det även skuldsatta bostadsrättsföreningar. I värsta fall måste föreningen höja avgifterna för att täcka upp för ökade kostnader. Som ägare av bostadsrätten får du då en dubbelsmäll i form av både ökade kostnader för dina lån samt högre avgift.

 

sydingrundgra

Karl-Mikael Syding har tjänat många miljoner som hedgefondförvaltare och gjort sig ett namn på att förutspå trender.

Artikeln är ett samarbete med Consector

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset