Clara Löfvenhamn driver bossbloggen, som utvecklar och utbildar ledare och chefer.
Clara Löfvenhamn driver bossbloggen, som utvecklar och utbildar ledare och chefer.

Du har större chans att få jobbet du vill ha om arbetsgivaren vet vem du är. Enligt ledarskapsutvecklaren Clara Löfvenhamn skulle många studenter kunna nätverka sig fram till ett drömjobb efter examen om de bara använde sig av rätt metoder.

Att nätverka handlar enkelt om att lära känna nya människor och bredda sitt kontaktnät. Enligt ledarskapsutvecklaren Clara Löfvenhamn, grundare av Bossbloggen, väljer allt fler chefer att rekrytera ny personal genom sitt nätverk.

– Om man som chef får in 300 ansökningar till en tjänst och många av dem är mer eller mindre relevanta, hur väljer man då ut vem kallas till intervju? Chansen är stor att man väljer någon som man redan har ett hum om vem det är, säger hon.

LÄS MER: Studenten tipsar: 5 saker att ha koll på när du ska börja plugga

Att söka jobb genom cv och personligt brev är inte utdött, däremot menar Clara Löfvenhamn att dina kontakter kan hjälpa dig framåt i en rekryteringsprocess.

– Personer i ditt nätverk kan exempelvis tipsa dig om möjligheter som dyker upp eller rekommendera dig så att du får ditt drömjobb efter examen, men jag tror inte att så många är medvetna om det här. Att nätverka handlar inte om att hänga i vissa kretsar och slutna sällskap. Det är precis tvärtom, det handlar om att ha ett så öppet nätverk som möjligt

Det viktiga att komma ihåg menar hon är att vem som helst kan träna på och bli bra på att knyta nya kontakter, även du som tycker att det är jobbigt eller obehagligt att prata med nya människor i början.

Vilka ska du då nätverka med om du inte befinner dig på arbetsmarknaden än? Enligt Clara Löfvenhamn är det bra att börja med andra studenter. Klasskompisar, de i klasserna över och under dig och de i studentkåren. Glöm inte bort lärare och föreläsare.

LÄS MER: Minnesexperten: Så pluggar du bäst inför tentan – i fyra steg

– Samtidigt kan du nätverka med personer i branschen och näringslivet. Det är lätt att det säger ”poff!” efter examen och så försvinner alla i väg. Om du vet vad du vill göra efter examen så kan du förbereda för det också. Sätt dig in i hur branschen funkar och vilka företag du vill jobba på. Mejla någon som jobbar i branschen och fråga om ni kan luncha ihop.

Trots att det är en populär rekryteringsmetod menar Clara Löfvenhamn att systemet har fallgropar som borde uppmärksammas mer av rekryterare och chefer.

– Det blir mer exkluderande när man rekryterar genom nätverkande. Det hade fungerat bra om vi kunde nätverka fördomslöst och koppla ihop folk förutsättningslöst.

Clara Löfvenhamns bästa tips för att bygga ett nätverk

  • Var alltid dig själv. Du företräder dig själv och ditt framtida yrkesmässiga jag.
  • Behandla alla lika. Du vet aldrig vem som kan komma att hjälpa dig i framtiden.
  • Berätta om dina drömmar. Prata högt om vad du vill jobba med efter examen, annars kan ditt kontaktnät inte hjälpa dig.
  • Ta dig tiden att prata med andra. Det är lätt att snöa in i sin egen studentbubbla med plugg och kompisar.
  • Hjälp varandra. Om du hjälper andra kommer de att vilja hjälpa dig. Gör goda gärningar utan att förvänta dig en motprestation.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset