Gömda i de svenska skogarna finns mängder med stugor där du kan bo – helt gratis.
Gömda i de svenska skogarna finns mängder med stugor där du kan bo – helt gratis.

Drömmer du om ett sommartorp men har en begränsad budget? Eller, vill du ut i skogen men orkar inte släpa på ett tält? Tappa inte modet. Dolt ute i landets skogar finns det hundratals övernattningsstugor som bara väntar på att du ska besöka dem – helt gratis.

De är oftast mitt i skogen, med en vandringsled mellan dig och civilisationen. Utspritt i naturreservat och nationalparker finns det föreningar och organisationer som sliter för att du på ett enkelt sätt ska kunna ta dig ut i skogen och bo hyfsat bekvämt. Små stugor, mer eller mindre inredda. Priset? Noll kronor natten. De går dock inte att förboka och den generella regeln är att den som kommer först delar med sig. Tar sängarna slut så får man dela på golvutrymmet. Ju närmare en storstad du kommer, desto färre stugor att välja på. Men fyra väggar och tak över huvudet går att finna även här. Flera av tipsen kommer från boken “Stuglandet” som innehåller fler tips för den som vill ut i landet och övernatta.

Stockholm – Björnö

Kör så långt ut i skärgården du kan komma med bil, rakt österut. Då hamnar du så småningom i Björnö naturreservat. Vid början av halvön får du parkera bilen för att promenera längs med vandringsleden som förvaltas av Skärgårdsstiftelsen. Efter någon timmes promenad kommer du till en timrad stuga med iordningställda grillplatser och en vattenpump som levererar friskt dricksvatten året runt, samt ett utedass. I stugan finns bänk och bord med gott om utrymme för att sova på golvet.

Stugan i Björnö naturreservat. Foto: Elinor Karlin.

Ugglekojan, Stockholm – Paradiset

En av få stugor i Stockholmsområdet som faktiskt erbjuder ett par sängplatser förvaltas av föreningen Paradiset-Hanvedens vänner i Huddinge. Ugglekojan ligger inte långt från entrén och parkeringsplatsen till naturreservatet Paradiset-Hanveden, ett grönskande vackert vandringsområde. Härigenom löper delsen rad kortare vandringsslingor. Dels möts här tre etapper av Sörmlandsleden, för den som vill fortsätta på en lite längre tur. Här är dock ganska mycket folk under både hög- och lågsäsong.

Uppsala län

Färnebofjärdens nationalpark är framförallt känt för två saker. Sin vackra natur och sitt rika djurliv. Tyvärr innebär det sista en väldigt livskraftig myggstam. Men, om man känner sig väldigt livskraftig, eller vill ta sig en senare semester framåt höstkanten, så kan man utforska de flertaliga raststugorna som finns i området. De har alla sängplatser och har man tur kan man hitta både täcke och kudde i bäddarna. Vedspis finns i flera av dem och i åtminstone Kungsgårdens fäbod, vid långfjärdingen, finns porslin och glas.

LÄS MER: Var får jag stå med husbilen? Experten svarar på 10 frågor om husbilslivet

Bastedalen, Västkusten – Heråmadens naturreservat i Dals-Ed

Hit är det sex kilometers vandring från parkeringsplatsen i Mon. Väl framme i Bastedalen hittar du en bedårande stuga med bänkar, bord och tre sängplatser. Här finns både vattenkälla, ved och dass, varav de senare ombesörjs av Västra Götalands länsstyrelse.

Dahlbergs, Skåne Söderåsens nationalpark

I det här populära området finns en öppen stuga med nio britsar. Dessutom är övervåningen helt tom och så finns det tältplatser utanför. Regelbundna bussturer gör det enkelt för den som enkelt vill ta sig ut – men det gör det också trängre. Vill man vara säker på att få plats så bör man ta med sig tält.

LÄS MER: Campa i sommar? Här är reglerna du bör ha koll på

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om natur semester