Vilka är då de ofrivilliga singlarna? ”Förenklat kan man säga att ofrivilliga singlar är individer som vill vara i relation men inte har någon. Vissa försöker, men det går inte så bra. Andra har gett upp! För dem kan ensamheten kännas stor och jobbig”, säger Salar Shamashi, terapeut på RFSU.

Den vanligaste hushållstypen i Sverige är ensamstående utan barn – 38 procent av hushållen består av en person, enligt Statistiska Centralbyrån. Ensamhushållen är flest i storstäderna.

– Sverige och särskilt Stockholm är ett av de mest individualiserade samhällena i världen. Vi uppmuntrar självständighet och oberoende, och förhoppningsvis innebär det att alla lever som de önskar leva. Samtidigt har vi tvåsamhet som en dominerande norm, säger Salar Shalmashi.

Ensamhushållen i sig behöver inte betyda att vi är utan relationer – många väljer andra sätt att leva på, de kan ha en relation och vara särbos eller föredra singellivet. Alla relationer ser inte likadana ut, och det är viktigt att inte fastna i förutbestämda mönster.

LÄS MER: Sexlusten mer lik än olik

– Vi tror att vi väljer att leva på ett sätt, men det finns alltid normer som spökar, många gånger på ett omedvetet plan, säger Salar Shalmashi.

Men det är ett faktum att det finns individer som vill vara i en relation utan att kunna få till en sådan. Orsakerna till det ofrivilliga singellivet är många och skiftande. Det finns personer som längtat väldigt mycket men ändå aldrig varit i en relation, andra har träffat många men relationerna har inte hållit. Kanske har man migrerat eller är ny i ett samhälle av andra anledningar och därför har svårt att skapa relationer.

En annan anledning kan vara att man har problem med det sociala spelet, vissa hamnar ofta i konflikt som gör att förhållanden bryts efter kort tid.

– En del personer har otroligt höga krav på en relation, nästan som att man söker den som en räddning för allt annat i livet. Och en del har otroligt diffus bild av en relation, vet inte vad relationen kan erbjuda. Andra söker relationer utanför de rådande normerna, men det är inte alltid lätt. Sedan finns de som söker en relation bara för att det är något man ”ska” vara i, säger Salar Shalmashi.

Kärleksrelationer är ofta komplexa och handlar om intresse, nyfikenhet, samarbete, överenskommelse, ansvar, uppoffringar, ömsesidighet, relaterande och samspel. Samspelet behöver fungera för att det ska bli någon relation.

En person kan ha svårigheter eftersom den har dåliga erfarenheter av tidigare förhållanden, att gå in i en ny relation känns obekvämt.

– Självklart är det så att synen vi har på oss själva och våra inre relationsbilder spelar roll för vad vi förväntar oss av en relation, säger Salar Shalmashi och tillägger:

– Vägen till att hitta ”den rätta” börjar i oss själva.

LÄS MER: Så funkar sex – upplysning för alla 

5 tips till dig som är ofrivillig singel

Anledningarna till att man är singel olika och skiftande, så det är svårt att ge samma råd till alla. Men Salar Shalmashi har några tips:

  1. Tänk på att alla kan hamna i en situation där de upplever sig som ofrivilliga singlar.
  2. Fundera på dina tidigare erfarenheter och på vad du vill ha ut av en relation – en relation kan vara på många olika sätt. Ha tålamod, skapande av en relation behöver ofta långsamhet och eftertanke.
  3. Öppenhet, tillit, ömsesidighet och respekt är bra ledord både när en relation ska skapas och i en existerande relation.
  4. Kom ihåg att det du längtar efter i en relation kan komma tidigt, men det kan också uppstå senare i relationen.
  5. Ibland kan svårigheterna hänga ihop med ett beteendemönster vi har, som upprepas om och om igen. Sök hjälp när du känner att du inte kan gå vidare på egen hand.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset