Det finns många alternativ till plast.
Det finns många alternativ till plast.

En stor barriär skulle samla upp plast och andra sopor i Stilla havet. Men den har nu gått sönder och fått bogserats till land för lagning, rapporterar New York Times. Men som tur är finns det andra uppfinningar som ska hjälpa till att rädda vår planet.

Seabin skapades av surfarna Andrew Turton och Pete Ceglinski. Foto: Seabin

Havssoptunnan

Projektet “seabin” startades av två surfare från Australien. Precis som namnet antyder är det en soptunna gjord för havet. Soptunnan kan placeras i hamnar och suger in allt från olja till plast. Vattnet som sedan pumpas ut från soptunnan är fritt från smuts och skräp.

”Ooho” är vattnet som går att äta. Foto: Skipping rocks lab/Ooho

Ätbar plast

Plast är en av vår tids stora miljöbovar. Det finns flera uppfinnare som tror sig ha lösningen på problemet. En av de mest uppmärksammade är den ätbara vattenbubblan “Ooho”. Den lilla bubblan är gjord av natriumalginat som utvinns från brunt sjögräs och finns i vattnet.  

LÄS MER: Stor guide: Det vill partierna göra för miljön och klimatet

Drönare och robotbin

De senaste åren har den minskade populationen av bin, som behövs för pollinering, diskuterats. Nu försöker forskare runt om i världen ta fram drönare och robotar stora som bin som ska hjälpa de riktiga bina att pollinera våra växter. Den japanske forskaren Eijiro Miyako satte till exempel fast hästhår med hjälp av en slags kladdig gel på en drönare för att försöka imitera ett bi.

Vaxmottlarver har tydligen en försmak för plast. Foto: Pixabay

Plastätande larver

Av en slump upptäckte man att vaxmottens larver, som vanligtvis används som fiskbete, gillar plast. Biodlaren Federica Bertocchini upptäckte detta när hon tog bort larverna som attackerat en av bikuoprna och la dem i en plastpåse. Larverna tuggade sig nämligen ut ur påsen utan problem.  

”Plasten” är gjord av en vanlig växt i Asien. Foto: Avani Eco

Nedbrytbar plast

Entreprenören Kevin Kumala ville skapa nedbrytbar plast, vilket han, tillsammans med ett team, lyckades med. Genom att använda sig av rötterna av maniok, en slags växt, gick det att skapa allt från nedbrytbara “plastpåsar”, take away-muggar och ponchos.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset